С балкански ритми започна фестивалът на сливата в Троян


Днес се навършват 108 години от обявяването на независимостта на България. 22-септември се чества като официален празник на страната от 1990 година.
С акта от 22 септември 1908 г. България отхвърля политическата си васална зависимост от Османската империя, резултат от решенията на конгреса в Берлин през 1878 г., и става суверенна държава, равностоен партньор на останалите европейски страни.
hora_slivata22 септември е значима дата останала в историята на България. Дата, на която всички ние се прекланяме пред хилядите загинали за свободата и независимостта на България.
Най-зрелищната част от честванията започва в 20:15 часа, когато във Велико Търново ще бъде пуснат аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Специални събития за отбелязване на годишнината се провеждат в цялата страна.
Как отбеляза град Троян този празник? На днешния ден около 16:30 часа бе дадено и начало на „Български фестивал на сливата 2016“ именно от кмета на община Троян г-жа Донка Михайлова. Михайлова завърши тържествено си слово с финалните думи от манифеста: „Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ!“. Дотук добре! Но какво последва след словото на кмета – участието на духова музика „Виво Монтана“, победители от предаването „България търси талант“. Млади и талантливи момчета, които бяха признати от цяла България.
Виво Монтана
Виво Монтана

Преди седмица споделихме какво притеснение имаме относно ритмите на групата, които биха прозвучали именно на този празник и то на центъра на Троян. За съжаление нашите предсказания, че ще има поп-фолк станаха реалност. От сцената прозвучаха песни като „Буба мара“, „Месечина“ и т.н. Безспорно това са обичани песни от почти всички българи, но някак си не им е мястото на националния празник на Република България. Явно организаторите са сметнали, че такъв трябва да бъде репертоара за празника, все пак е и празника на сливата.

Може би фестивалът на сливата е по-важен празник от националния, който се чества във всички български градове и от всички българи. Сливата си е слива, а  независимостта… кой го интересува?
Коментари