С архиерейска св. литургия завърши квалификационният семинар за журналисти в Троянския манастир


Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил възглави днес неделната св. литургия в съборния храм на Троянската св. обител. Той бе в съслужение с Велички епископ Сионий, игумен на светата обител, манастирски братя и свещеници от страната. С Божествената литургия завърши и организирания за първи път у нас квалификационен семинар за журналисти в улесняване на тяхната работа в църковната сфера, както и създаването на механизъм за по-добро съработничество между Църквата и медиите.

В проповедта си митрополит Гавриил сподели, че между празника Възнесение Господне и Петдесетница се отбелязва Неделята на св. отци от Първия Вселенски събор, а това не е случайно, но има голям смисъл, каза още митрополит Гавриил. „Господ Иисус Христос, въплътилият се предвечен Син Божи е бил истински съвършен човек и истински съвършен Бог. Той е възприел нашето човешко естество, а по природа е бил една и също природа с Отца. Именно на Възнесение Той издига нашето човешко естество при Бог Отец, което е велико достойнство за човека. Ангелите не са удостоени с такава чест, с каквато човекът на празника Възнесение“, каза митрополит Гавриил. Той допълни, че на днешния ден се възпоменава и Първият Вселенски събор, като подробно разказа за еретика Арий и ерестта му осъдена на събора. „Само в Православната църква е истината и спасението, само в нея и благодатта на Св. Дух“, каза още митрополит Гавриил. Той честити празника и отново благодари на епископ Сионий за гостоприемството оказано по време на семинара.

Припомняме, че в петък в Троянския манастир започна квалификационния семинар за журналисти, организиран от Културно-просветния отдел при Св. Синод. Семинарът имаше за цел да подобри още повече комуникацията и сътрудничеството между Църквата 

Коментари