Съботно-неделно рязане на дърва в Троян…


Неделна лятна сутрин в Троян. Неделя може би за повечето хора е за почивка, да се наспят до по-късно и да си отпочинат от изминалата тежка седмица.  Точно, когато на човек му е най-сладък сънят и изведнъж бива пробуждан рано сутринта към 06:00-06:30 часа от отвратително пронизващ шум на циркуляр или резачка. Шум, който повярвайте ми е наистина отвратителен. Не знам в каква тоналност е, но по-отвратителен от този, когато има муха в стаята. Даже може би си представете 1000 мухи в една стая – да, може би така мога да го опиша.

Ужасно нещо е да те събудят по този начин в неделя сутрин и то толкова рано. По-хубаво би било да те събудят с музика макар, че толкова рано нищо не може да бъде хубаво. Какво мога аз да направя в този случай? Разбира се, ядосан от цялата тази гадост с рязането на дърва, ставам и отивам да се разправям с „милия“ ми комшия, който явно иска да допринесе за моето неделно спокойствие.

Излизам на терасата и комшията ми, който е военен си реже дървата на циркулярчето и изобщо не бърза за никъде. А и не му пука за комшиите, не му пука, че е неделя, защото той си работи всеки делничен ден до 17 часа и не се изморява. Дай Боже на всеки държавна работа в днешно време. Попитах го на паузата, когато взимаше поредното дърво, което трябваше да бъде нарязано и впоследствие изгорено в печката му, която ще топли задните му части през зимата – защо, аджаба, толкова рано реже и не може ли по-късно, например следобед. Отговорът му беше: „Сега е хладно и не мога да се разправям после, защото е горещо“.

Е, хубаво ама на мен не ми пука, че му е горещо. Не ми пука, че рано сутрин му е било хладно и точно в неделя му е хрумнало да реже дърва. Американците имат едно простичко правило – можеш да правиш всичко, ако не пречиш на другите. В неделя повечето хора искат да си почиват, а не да слушат шумът от циркуляр борещ се с 10 кубика дърва. Това определено им пречи!

По този повод искам, уважаеми читатели, да ви припомня наредба 1 на Община Троян и по-точно чл.2. т.2, която гласи: „Високото говорене, пеене, свирене, сбиване и други скандални действия, пускане на висок тон на аудиовизуални средства на обществени места и в жилищните домове, курортни и вилни зони, когато това смущава спокойствието на гражданите, особено през времето, определено за почивки – от 14.00 до 16.00 часа и от 22.00 до 7.00 часа и през предпразнични, празнични и почивни дни от 23.00 до 9.00ч.;“

Така че всеки, който има проблеми със съботно-неделното рязане на дърва рано сутрин, спокойно може да се обади на 112 и да цитира посочения член от наредбата и да си реши проблема със спокойствието!

TroyanPress.com

Коментари