Супермаркет „Литекс“ –Ловеч: Ела и си купи


39„А“ група се възобнови, но този път с девет отбора. Не е ясно обаче ловешкият Литекс дали ще играе във второто ни ниво или единствено ще се подготвя с цел Купата на България. Недопустимото е при положение, че това е изворът на родния футбол в последните години. От всички позитиви единственото хубаво нещо е фактът, че това е добра възможност за перспективните играчи в състава да си уредят трансфер в чужбина по предисловие, че „не може да останат до края на сезона за само две срещи.“

И тук идва уловката: ръководството на Литекс НЕ дава футболистите си за жълти стотинки, дори напротив: изцежда дотолкова, доколкото е възможно от страна на другия клуб. Освен на директорите, другите, които заслужават уважение в града на люляците, са скаутите и треньорите. След като откриха Дока, Том, Сандриньо и Ваюши, ловчанлии привлякоха и Данило Асприля – футболист, който безспорно е поне едно ниво над играчите, състезаващи се в родното ни първенство. По подобие на другите, той също напълни касата на „оранжевите“ като заедно със Страхил Попов (продукт на школата на „оранжевите“) струваха на новите си клубове общо над 5 милиона лв. От българските играчи Литекс трансферира също и Николай Бодуров и Георги Миланов.

Когато говорим за таланти, неминуемо осъзнаваме, че това са основно на Литекс.  За тренировъчния лагер-сбор на националната ни гарнитура до 19г. са повикани цели шест футболиста от ловешкия състав. Това безспорно допринася за реномето, което има досега отбора, а именно „създател на национални състезатели“.

58Назначението на Любослав Пенев за наставник на ловчанлии определено изненада, тъй като в това тежко време да поемеш тежестта е нещо много трудно. Според някои бившият селекционер на националния ни отбор ще спомогне за осъществяването на трансфери в Западна Европа, понеже е играл в „испанския“ Валенсия.

Ако твърдението се окаже вярно, то Литекс се превръща в един голям магазин, предлагащ „стока“, която гарантира, че е качествена и, разбира се, „маркирана“ от спортните журналисти с печата „Одобрено!“. Г-н Пенев пък грижливо ще помага на кандидат-купувачите с избора, като няма да излъже, както правят добрите „търговци.“ И както всяко хубаво нещо в живота, така и във футбола, качественото е по-скъпо. Не е винаги налице, но говорим в общия случай.

Дано единствено тези политики да не съсипят и малкото, което е останало от Литекс. Ако пък успеят, то това ще бъде един хубав пример как да се работи с школа и невероятни обучени специалисти, които да намират таланти. Допуснем ли, че ще се случи, то ще се превърнем по подобие на сръбското първенство, както и белгийското, на „фабрика за таланти“, а защо не и дори още по-развити… Те обаче вече са далеч пред нас във футболно отношение. Как ще ги стигнем?

С юношите, които имаме, разбира се. Нужно е само спокойствие, което да се даде на младите момчета. А другото… те ще го покажат на терена!

Автор: Калоян Кюркчиев

Коментари