Стотици хора се събраха на празника на билките, планината и туризма на Айдушкото сборище край Троян


Стотици хора се събраха на Айдушкото сборище край троянското село Балканец, за да станат част от празника на билките, планината и туризма. Тринайсетото издание на празника се организира от Община Троян и от сдружението „Съвет по туризъм“ – Троян, а тазгодишното му мото бе „Да променим отношението си към природата“.
Даниел Сираков от сдружението „Съвет по туризъм“ – Троян, заяви, че идеята на този празник е хората да променят отношението си към природата, да излязат сред нея и да я пазят за идните поколения. По думите му на тази поляна са се брали до 75-80 вида билки. „Тази година няма това голямо количество, което сме свикнали да виждаме. За Троянския край билките са живот, поминък, всички говорят за тях и ги събират. Според легендата билката трябва да се бере лично в първите часове на Еньовден, за да има лечебни свойства“, каза още Сираков.
„Искаме повече хора от цялата страна да усетят магията на Троянския Балкан, магията на този празник на билките и най-вече духа на хората. Вярваме, че това е неповторим начин Троян да бъде опознат и повече хора да го заобичат и да идват при нас като туристи“, каза кметът на общината Донка Михайлова.
Празникът премина с богата програма и туристически атракции, а всеки гост имаше възможност да опита от чая с 22 билки. Сред направените венци от билки най-красив се оказа венецът за глава на Калоян Кирилов от Троян.
Сред гостите бе и заместник-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов.

Източник: БТА, www.bta.bg
Очаквайте в понеделник и видео от мероприятието!

Коментари