Стотици се стекоха на храмовия празник на Тетевенския манастир „Св. пророк Илия“ на 20 юли 2019 г.


Православната църква тържествено почита всяка година на 20 юли празника на  Свети пророк Илия – Илинден. По традиция, Тетевенският манастир ,,Св. пророк Илия“ отбеляза своя храмов празник с тържествена литургия и курбан за здраве, а стотици жители и гости на община Тетевен дойдоха в манастира, за да се помолят за здраве и благополучие пред Св. Илия – единственият светец, според Стария завет, обезсмъртен приживе чрез възнесение на небето на огнена колесница, непознал физическата смърт. Патронът на Тетевенския манастир и пазител на Тетевен е един от най-почитаните светци в Православната църква и в Католическата църква, вкл. и в юдаизма и в исляма.

На тържествената литургия, изнесена от отец Павел от с. Рибарица, в която се включи и църковния хор на тетевенската църква Всях Светих, присъстваха Кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и Председателят на ОбС Тетевен – Мария Стойчева, които бяха щастливи да видят изпълнения с големи и малки манастир.

Всички присъстващи бяха възхитени от облика на обителта – един от символите на Тетевен, година след края на нейното пълно обновяване с европейски средства. През пролетта на 2019 г. кметът на Община Тетевен, заедно с част от екипа на Община Тетевен, засади и рози в основните алеи в двора на манастира, както и червени сакъзчета по чардака на магерницата, за цветните градини на обителта се погрижиха още служители по озеленяването, а за постоянната красота – леля Невена, която стопанисва манастира. В последните години тя посреща всички туристи, решили да посетят святото място и твърди, че откакто манастира е обновен, потокът на туристите не стихва, дори обратното, постоянно се увеличава, особено в почивните дни. В тази връзка, дни преди храмовия празник на обителта, Община Тетевен постави в двора й и информационна табела на български и на английски език, представяща важните и любопитни факти за манастира и историята на Тетевен.

Коментари