Станислав Младенов: Оказа се вътрешнопартиен натиск в избора на председател на МО на БСП


stanislav

Станислав Младенов е два мандата член на ГС на БСП – София.

Член на НС на МО в първия мандат на МО;

 Член на ОПКК 2012-2016.

 Кандидат за Народен представител в 41 и 43 НС.

 

– Какво Ви кара да продължавате да сте част от БСП?

– Аз съм от 16 години член на партията. Първо, защото съм закърмен с тази идея, второ – защото вярвам в идеологията за равенството между всички хора и трето – защото това е моята партия, която единствена отстоява тези справедливи ценности и искания на хората.

– Как ще коментирате този спад в електората на БСП в последната една година?

– Бих го коментирал първо с редица грешки по време на нашето управление и участието в кабинета Орешарски. Това са доста грешки, които нашите хора не успяха да ни простят. Например случая с Делян Пеевски е една от най-сериозните грешки, които ние направихме. Другата причина е, че някак си все още не успяваме да излезем от ретроградната реторика, с което се опитваме да работим с нашите избиратели. Въпреки популярните сред обществото искания за социална справедливост и за нарастване на социалните блага, ние не успяваме да артикулираме нашите тези по най-чуваемия за българското население начин. Трябва да работим в тази посока. Аз мисля, че една по честа смяна на нашата програма и нейната актуализация с оглед на реалната политическа ситуация е един добър подход в тази посока. Тя трябва да бъде поднасяна на прост, разбираем и модерен език, а не под формата на тежки декларации. Капитълизмът не се бори с декларации и остаряла фразеология.

– Кога ще има млади депутати в НС от младежкото обединение на БСП?

– Мисля, че ще се случи в рамките на следващото народно събрание, защото Партията е тръгнала към обновление и атестат за това е фактът, че бяха сменени множество общински председатели, като някои от тях бяха с по 20 години партиен стаж. Цял живот това са работили.

– Да, но има и депутати от БСП с 20 години стаж в НС?

– Има някои народни представители, които са депутати от деца и смятат да се пенсионират като такива. Според мен те вече са допринесли за държавата с каквото са могли и е време да бъдат сменени възможно най-бързо! С нови млади хора, защо не и от младежкото обединение.

– Това интервю го записваме непосредствено часове след избора на председател на МО на БСП. За такъв бе избран старият-нов председател, Вероника Делибалтова. Какво е Вашето мнение за този избор и защо делегатите не се довериха на други като Елеонора Петрова, Таня Балова и т.н. Има ли намеса на „Позитано 20“ в избора на председател?

– Разбира се, че централното ръководство има намеса. То би било обидно да няма намеса, защото това би означавало, че от този орган нищо не зависи. Ако трябва да сме чесни, ами то това е част от работата на ръководството на БСП – да влияе на процеси от подобен характер. Както знаете или може би не знаете, Младежките конференции на БСП винаги се правят преди конгресите на БСП и на тях различните лобита или групи от хора, които действат в БСП правят една генерална репетиция за това, което ще се случи на конгреса. Изхождайки от това, което видях, мисля, че този път младежката конференция няма да представлява огледало на конгреса, а напротив – резултатът ще е различен.

 – С две думи искате да кажете, че за избора на председател на МО е оказан политически натиск от най-високо ниво в БСП?

– МО на БСП е може би най-важното обединение в рамките на партията, тъй като то би трябвало да е основния ѝ авангард. В тази връзка е направо обидно да не се оказва натиск. Натискът не беше само от страна на сегашното ръководство, но и на всички основни опоненти с малки изключения. И лично аз намирам това за нормално. Ако трябва да сме честни, на настоящата конференция натискът е значително по-малък от този на предходната.

– Повод за интервюто е Вашата кандидатура за втори мандат като член на общопартийната контролна комисия в БСП. Какво Ви кара да се кандидатирате във въпросната комисия?

– Контролната комисия на БСП е един изключително важен орган, който съблюдава спазването на устава и моралните норми вътре в Партията. Аз считам, че е изключително важно хората, които са в политиката и най-вече в БСП, да спазват един определен етичен и морален кодекс и в тази връзка контролната комисия е изключително важна. Аз съм удовлетворен от моята работа в нея, тъй като бях един от най-активните участници, и редовно съм участвал в нейната дейност, защото все пак хората за това са ме избрали. Винаги съм изхождал от принципите си и от усещането за справедливост, което имам и най-вече от социалистическия идеал, който изповядвам.

– Защо делегатите да Ви подкрепят?

– Защото съм един от малкото млади хора в контролната комисия и защото винаги съм действал принципно и никога не съм решавал или взимал страна в определени спорове, изхождайки от конюнктурна гледна точка! Справедливостта трябва да еднаква за всеки един член на БСП, без значение на партийното му положение и ако бъда избран за втори мандат, ще се водя от това разбиране.

Коментари