Срещу закона „Пеевски“: манипулация под маската на благотворителност


Хорът от знайни и незнайни сайтове и сайтчета, свързани с кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев и другарите му олигарси издатели срещу разпоредбите на закона „Пеевски“, се сдоби с неочакван поддръжник.

Нормативният акт предвижда пълна прозрачност във финансирането на всички издания у нас, в това число и интернет страниците и съвсем логично предизвика ступор в средите на медиите, финансирани от подсъдимите Прокопиев, Огнян Донев и Цветан Василев и ортака им Сашо Дончев. Логично, защото подобна прозрачност ще изкара наяве непазарните методи, по които те спонсорират както издания, чиито официален собственик се водят, така и медии, изкарващи се за уж независими. Съвсем не толкова логично обаче, на помощ на същите тези издания, които от приемането на нормативния акт, та до този момент, вият срещу него, се притече Българският дарителски форум – благотворителната организация, държаща DMS номерата. Същите онези DMS номера, с които най-вероятно всеки от нас е пращал есемеси в помощ на болно дете и човек в нужда или пък е гласувал за фаворита си в някое от многобройните риалити предавания, заливащи ни от телевизионния ефир. Но едва ли е пращал през тях дарения за партии или за медии. Просто, защото си има други, далеч по-традиционни и най-важното – не анонимни начини за подпомагане както на едните, така и на другите при желание.

На този фон, неочаквано именно от тази организация пратиха становище до културното министерство, с което настояват от обсъжданата в момента наредба за прилагане на закона „Пеевски“ да отпадне задължението дарителите на медии да се декларират, а не са минават в графата анонимни. С какъв аргумент? С довода, че „пречките“ в закона щели да повлияят негативно върху дарителството като цяло и затова трябвало да се декларира само платформата, през която са били набрани средствата. Т.е. пак да не става ясно откъде идват парите на една или друга медия и съответно да не е ясно и кой говори чрез текстовете или фалшивите новини, публикувани от нея… виж още 

Коментари