Спешно изтеглят лекарство за кашлица за деца


Изпълнителната агенция по лекарствата е разпоредила спешно блокиране и изтегляне от страната на медикамент за лечение на кашлица при децата.
В петък директорът на ИАЛ доц. Асена Стоименова е разписала и изпратила заповед до фармацевтичната компания, която е притежател на разрешението за употреба на лекарствения продукт ACC Kid, за блокиране и изтегляне на наличните в страната количества от лекарствения продукт ACC Kid 20 mg/ ml powder for oral solution, с парт. № DF2413.

Причината е несъответствие с изискванията, отнасящи се към риска за здравето, съгласно „Класификация на степента на риска за здравето, дължащ се на лекарствени продукти, несъответстващи на изискванията за качество“, уточняват от агенцията.

Констатирани са основно отклонения в спецификацията по показателите „Количество“ и „Количество на консерванта“, установени по време на текущо изпитване за стабилност на лекарствения продукт.

Лекарството втечнява и улеснява отхрачването на бронхиалния секрет при заболявания на дихателната система, свързани с образуването на много гъст и жилав секрет.

Използва се при остри и хронични белодробни болести като остър и хроничен бронхит, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), бронхиектазии (трайно разширение на бронхите), свързани с повишено образуване и затруднено отделяне на бронхиалния секрет.

Досега са съобщавани прояви на тежки кожни реакции като Stevens-Johnson синдром и синдром на Lyell при употреба на ацетилцистеин, допълва специализираният сайт „Пулс“. Препаратът е противопоказан за пациенти с бъбречна или чернодробна недостатъчност, за да се избегне допълнителното доставяне на азот-съдържащи вещества. Необходимо е повишено внимание и при прилагане на ацетилцистеин при деца с бронхиална астма.

Източник: vesti.bg
Коментари