Сотир Цацаров: Днес е твърде хубав ден, за да говоря за Лозан Панов


„Смятам, че присъдата ще издържи и пред ВКС“. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в ексклузивно интервю пред ПИК TV ден след като Специализираният съд даде 20 години затвор на хванатата с подкуп в особено големи размери Десислава Иванчева и 15 на нейната заместничка Биляна Петрова, пише Pik.bg.

Сотир Цацаров изрази респект и уважение към съда, въпреки цялата кампания. „Благодарност на прокурорите и разследващите полицаи, смятам че справедливостта възтържествува, зная че на много хора не им харесва“, допълни още Цацаров.

„Знам, че на много хора в момента им е много тъжно, но справедливостта победи“, заяви главният прокурор на републиката за острите нападки срещу прокурорите след присъдите на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров от страна на техните привърженици. Бившата кметица получи 20 години затвор на първа инстанция, помощничката й – 15, а Дюлгеров – 12. „Това издава безсилие, злоба и безсилие, но това е положението“, добави той.

На въпрос за проверката, която се прави срещу шефа на КПКОНПИ и дали ще се върне на работа скоро, защото е затрупан от работа, Цацаров заяви, че в деня на конституцията не желае да отговаря на такива въпроси и е готов да даде интервю по тези теми, но не и днес, тъй като на такъв ден е хубаво да се правят нито политически, нито други коментари.

Той допълни, че в промяната на закона няма за цел да се концентрира върху конкретни лица, а да се види къде е отишъл принципът, а принципът е самия закон.

„Тук не става дума за предсрочно прекратяване на мандат, а механизъм по силата на който в случаите на тежки нарушения на принципите на съдебната система да има временно отстраняване по време на проверките. Това не е моя или на Данаил Кирилов приумица това е записано ясно в мониторинговия доклад на ЕК“, допълни Цацаров.

Помолен да коментира поведение на Лозан Панов, Цацаров заяви, че днес е твърде хубав ден, за да говори за Панов.

Коментари