СНИМКИ! 33-годишният Мирослав Сираков извади кръста в Троян


Мирослав Сираков
Мирослав Сираков

Според библейския разказ на Богоявление, или Йордановден, при Йоан Кръстител на реката Йордан дошъл Исус. Има предание, че свети Йоан Кръстител потапял до шията всеки човек, когото кръщавал и го държал така, докато не изповядал всичките си грехове.

Когато видял Исус, Йоан Кръстител веднага се поклонил и казал, че той трябва да се кръсти при него. Но Исус влязъл във водите на река Йордан и тогава над него се отворили небесата, отгоре блеснала светлина, подобно на мълния, и духът божий във вид на гълъб слязъл върху кръщаващия се Господ. Чул се глас, който казал: „Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение“.

Млади мъже се хвърлят, въпреки студа и ниската температура, и изваждат кръста от водата – който го хване, бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая – с китка босилек, свещеникът наръсва хората за здраве.  След изваждането му от водата, се чете тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Светената вода в православните храмове се обновява и всеки отнася от нея вкъщи, тъй като пречиства душата и предпазва от болести. Светената вода се съхранява през цялата година и се използва в трудни за семейството моменти.

В Троян множество от хора, изпълни до краен предел Пешеходния мост до музея и двата бряга на река Бели Осъм и около 10 млади мъже,всички, заредени с очакване.

Отец Станимир хвърли кръста и разпятието полетя във водите на реката, под кафене “Антик”. Най-бърз се оказа 33-годишният Мирослав  Сираков от Троян. Той бе понесен на ръце от другарите си и аплодиран от публиката.

Снимки: Ралица Бенчева

 

Коментари