СНИМКИ! Повече от 15 000 души се стекоха на празника на сланината и греяната ракия в Априлци


За шеста поредна година година в гр. Априлци се организира празник на сланината и греяната ракия. Празникът и в момента тече с пълна пара и се очаква на него да дойдат повече от 15 000 души. Организатори на събитието са НЧ „Светлина“ – гр. Априлци, множество благодетели от града и различни спомоществователи.

Зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заедно с народния представител Иван Миховски
Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заедно с народния представител Иван Миховски

Мотото е: „Да загърбим материалното време, в което живее и да се потопим в духа на празника и българщината“, а идеята на празника – да опазим и съхраним българските традиции, чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия. Празникът на фона на народни танци и хумор, намира свои приятели и съмишленици в цялата страна. Целта на организаторите е да направят народно веселие за всички, които посетят Априлци.

Една от най-големите атракции е приготвянето на бабина гозба – ястие с 30 кг сланина, 600 яйца и 30 кг праз лук. Това ястие всеки един, който иска, може да вкуси, но тази година за първи път се заплаща. Друга вкусотия, която можете да опитате на днешния ден, е шарен боб в гърне със сланина.

Има и няколко конкурса: за блага сливова ракия и за най-крехка и вкусна сланина;

Всичи ястия се оценяват от жури с председател инж. Иванка Църова. Победителите ще бъдат оповестени по късно през деня като ще има три награди плюс една поощрителна. Голямата награда е живо прасенце.

Гост изпълнител е Райко Кирилов.

Талисман на празника е голямото надуваемо прасенце и е високо повече от 3 м.

Събитето бе уважено от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков,  народният представител Иван Миховски и областния управител на област Ловеч – Ирина Митева.

Коментари