Смяна на шефа на Окръжна болница разгневи БСК


Изпълнителният директор на Универскитетска болница „Св. Анна“ в София – д-р Димитър Димитров е бил освободен от поста си на общи събрание на акционерите на лечебното заведение.

Смяната на Димитров е донякъде очаквана, тъй като през месец март здравният министър Петър Москов обяви, че ще смени ръково, сред които и „Св. Анна“, заради големите им депозити в КТБ.

Смяната обаче е разгневила Българската стопанска камара (БСК), която разпространи прессъобщение, в което е изразено убеждение, че причина за това действие са не пропуски в работата на д-р Димитров, а безпринципен и недопустим персонален натиск.

Ръководството на Българската стопанска камара заявява, че не приема подобен маниер на управление в системата на здравеопазването, особено в контекста на тежката финансова и организационна ситуация в тази изключително значима за обществото сфера.

„На фона на огромните дефицити в болничната помощ управляваното от д-р Димитров лечебно заведение е едно от малкото, които работят на печалба и нямат задължения към доставчици и институции. Състоянието на болницата като условия за лечение и работа е отлично, поддържа се отлично действащ екип от висококвалифицирани лекари и медицински специалисти“, се казва още в съобщението от БСК.

От организацията посочват, че д-р Димитър Димитров е член на управителния съвет на Българската стопанска камара, председател е на Асоциацията на мениджърите в здравеопазването и ги представлява в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването.

В подкрепа на д-р Димитър Димитров в БСК е постъпила подписка от над 330 лекари и медицински сестри, вкл. хабилитирани специалисти, ръководители на клиники и отделения, съобщават още от камарата.

„Силно сме обезпокоени от факта, че случаят с д-р Димитров не е изолиран. Неотдавна по същия недопустим начин беше освободен и друг водещ мениджър в системата на здравеопазването. Не изключваме тази практика да продължи. Институциите, които си позволяват да извършват мениджърски смени с подобен подход, са длъжни да поемат пълната отговорност за всички негативни последствия, които ще произтекат от това в бъдеще“, заявяват от БСК.

Сериозният принос на д-р Димитров за болницата и здравеопазването като цяло заслужава справедлива оценка. През годините той доказа, че притежава отлични качества като ръководител на една от десетте най-големи болници в страната и активен участник в диалога, свързан с реформите в системата. Професионалистите като д-р Димитров са единици и трудът им заслужава уважение, а не унижение, подчертават още от БСК.

източник: vesti.bg

Коментари