Служители на областна администрация почистиха паметника на Тодор Кирков


Служители на областна администрация в Ловеч почистиха основно паметника на Тодор Кирков в Ловеч. Инициативата е по повод 139 години от Освобождението на града на 22 август.
Именно паметникът на Тодор Кирков е мястото, където завършват честванията на историческите дати в календара на Ловеч. Издигнат е от признателните граждани в памет на революционера и участник в Априлското въстание. Намира се на точното място на тогавашния площад „Табашки“, където Тодор Кирков е обесен от турските власти на 24 юни 1876 г.
Автор на монумента е архитект Борис Шатц. За строежа е използван камък от каменната кариера на с. Радювене. Силуетът наподобява морена. На лицевата страна е монтиран метален барелеф с фигурата на Тодор Кирков. Под него е текст с метални букви и глава на лъв, от която някога е изтичала вода в каменно корито. На обратната страна е поставена метална плоча с имената на ловчанските граждани, загинали в националнореволюционните борби и в хода на битката при Ловеч по време на Руско-турската война.
В основата са вградени тленните останки на Тодор Кирков. Паметникът е осветен от ловешките свещеници. Открит е от председателя на комитета по издигането професор Параскев Стоянов на 24 юни 1902 г. за 25-годишнината от обесването на Тодор Кирков.
Днес паметникът бе измит, а районът около него почистен.
В понеделник, на 22 август Ловеч ще отбележи 139-годишнината от Освобождението си и установяване на местно самоуправление. Цветя в знак на признателност и преклонение ще бъдат поднесени на всички паметници в града, свързани с тези събития.

Коментари