След три седмици отпушват трафика през Витиня

ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА ПОДПИСВАТ ДОГОВОРА ЗА ТОЛА


През зимата първо затварят аутобаните, после пускат снегорините

До 25 ноември се очаква да бъде пусната дясната тръба на тунела „Витиня“ в посока София по магистрала „Хемус“. Целта е при настъпване на зимния сезон да няма ограничаване на движението през прохода. „Напролет ще се продължим с ремонтите по мостове и тунели по останалата част от магистралата“, коментира регионалният министър Николай Нанков на въпрос на „Монитор“.

При силни снегонавявания и виелици отново ще бъдат затваряни проблемните участъци на автомагистралите

Почистването без коли и камиони по аутобаните не е ново, беше прилагано и през последните зимни сезони. „Така няма да се повтарят случаите от миналия зимен сезон като тези при Карнобат и магистрала „Тракия“, коментира Нанков и допълни, че това често се случва в почти всички европейски страни. “На този етап сме направили максималното за зимната подготовка на пътищата. Зимното поддържане е чувствителна тема, по нея винаги ще има недоволни и то с право“, каза министърът.

Казусът с договора за изграждането на тол системата върви към развръзка

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е одобрила искането на възложителя Агенция „Пътна инфраструктура“ за предварително изпълнение на обществената поръчката за новия тип за събиране на такси от тежките камиони. В момента тече срокът за обжалване пред Върховния административен съд. Регионалният министър обяви, че е възможно договорът с изпълнителя „Капш трафик солюшънс“ да бъде подписан още този месец. Управляващите очакват приходите от транзитно преминаващите да се вдигнат минимум десет пъти и така да използваме геостратегическото положение. „Тол системата ще генерира около един милиард лева годишно, от които 40% ще са от транзитно преминаващите автомобили“, каза министърът.

Министърът няма притеснения относно вот на недоверие, който се подготвя от левицата. „Ако се засегнат политики от нашия ресор като санирането, ще докажем колко са безпочвени твърденията на опозицията“, коментира темата министърът.

В сряда целият кабинет заминава в Брюксел, тема на обсъжданията ще бъде предстоящото председателство на България на Европейския съвет. Това ще бъде първата среща на всички министри с Юнкер и състава на Европейската комисия.

С 800 млн. лв. за обновяването на спешни центрове и училища

По оперативната програма „Региони в растеж“, управлявана от ресорното министерство на Николай Нанков, има сключени 425 договора за безвъзмездна финансова помощ на стойност почти 2 млрд. лв. Той уточни, че дотук вече има 12 обявени процедури на стойност 2,344 млрд. лв., което е 78% от общия бюджет. До края на годината се очаква да бъде отворена още една процедура за 163 млн. лв., парите по нея ще бъдат насочени към подобряване на модернизация на здравната инфраструктура на спешната медицинска помощ

„Договорихме 624 млн. лв. за стойностно обновяване на учебните заведения – детските градини, основните училища, висшите учебни заведения. Всеки би предпочел да учи в обновено, оборудвано, с нова техника училище, а не да ходи на училище-мъчилище. През 2018 г. ще надградим грижата си за подрастващото поколение”, увери Нанков по време на събитие на оперативната програма.

Коментари