Слави Трифонов внесе 673 481 подписа в НС за свикване на референдум


Точно 673 481 подписа внесе в НС Инициативният комитет на „Шоуто на Слави” за провеждането на национален референдум за промяна на политическата система.

„673 481, но това не са подписи, а съдби. Това са 673 481 мечти. Така че държавата е необходимо да се съобрази с тези мечти и съдби. По закон трябва да са събрани 400 хил., а са събрани 673 481 мечти“, коментира Слави Трифонов.

На въпрос дали ще се кандидатира за президент, Слави не отговори, а отклони въпроса. Той нито потвърди влизането си в политика, нито го отхвърли.

Инициативата беше обявена от телевизионния водещ през лятото на миналата година, като бяха формулирани 6 въпроса:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Aко валидните парафи са над 400 000, допитването ще се проведе.

В инициативата се включиха доброволци от цялата страна, а основен партньор по места беше Гражданско движение ДНЕС.

 

Снимка: btv.bg

Коментари