СКАНДАЛНО! Николай и Евгения Баневи – непрекъснати измами, парвенющина и съсипване на предприятия


Олигархът не плаща на работниците си, не регистрира в НОИ трудовите им договори.

Николай Банев е една от най-скандалните фигури на т.нар. „преход“. Баща му е активен борец против фашизма и капитализма – партизански ятак, а Банев преди промените е деен комсомолски активист, издигнал се дори до член на ЦК на ДКМС, въпреки че започва трудовата си кариера като стругар в Харманли.

След 1990 младият комсомолец бързо се преориентира и създава охранителна фирма в Хасково. Провинцията обаче е тясна за „предприемаческия“ му дух, затова след стартирането на масовата приватизация взема заем от 3,5 милиона щатски долара от чешката фирма „Форестинвест“ и създава приватизационния фонд „АКБ Форест“. Чрез него Банев привлича приватизационните бонове на гражданите, обещавайки им лихва от 40% годишно, която така и не изплаща. Въпреки това набраният на хартия капитал му е достатъчен, за да закупи първоначално дялове в над 30 предприятия. Така Банев вече е милионер, а заемът към чешката фирма и досега не е върнат, съобщават от blitz.bg.

След бурното натрупване с измама на първоначалния капитал, към момента „АКБ Форест“, собственост на бившия комсомолски секретар, има акции в над 100 предприятия, а за това как Банев и бившата му секретарка Евгения, понастоящем негова съпруга, управляват бизнеса си, говори фактът, че Николай Банев е подсъдим в десетки дела за умишлен банкрут на над 100 приватизирани предприятия. Срещу Банев са заведени и десетки граждански искове от жители на Созопол за узурпиране на частно имущество и неправомерното му използване. Съдебни дела се водят и за неизплатени заплати на работници и служители във многобройните му фирми, като две от най-знаковите му дружества – „Полимери Девня“ и „Елма“ – Троян отдавна са в несъстоятелност, а работниците останаха на улицата. Оказва се, че трайна практика при Баневи е да наемат работници, да им плащат по 50 лева на ръка, но без да регистрират трудовите им договори в НОИ. Поради което и към момента дължат милиони левове за осигуровки и заплати.

Въпреки непрестанните измами, Баневи са известни с луксозния си начин на живот, често граничещ с откровен кич и парвенющина. Лимузина „Майбах“, частен самолет, яхти и дори червено „Ферари“, са само малка част от екстрите на милионерския им живот, на гърба на експлоатираните от тях служители.
През тази година името на Банев цъфна и в офшорния скандал Панама гейт, оказвайки се, че олигархът разполага с множество офшорни дружества, през които движи финансовите си далавери и изнася капитали зад граница. През 2016г. Банев дори нагло се кандидатира за президент, но за двойката Банев – Сали Ибрям, бюлетини пуснаха едва 4196 души, или 0.11% от гласовете.

Скандалната биография на Банев обаче очевидно не пречи на неговия „колега“ и виден приватизатор на кръга „Агнешките главички“ – Иво Прокопиев, често да дава трибуна на Банев в собствените си медии „Капитал“ и „Дневник“, опитвайки се да лъска имиджа му и да го използва като говорител по различни, предварително режисирани теми. Разбира се, без да се споменава и дума за хиляди разбити от Баневи човешки съдби, ограбените работници и нарязаните за скрап предприятия.

Коментари