СКАНДАЛНО! Навършват се 23 години от старта на масовата приватизация в България. Кой стана богат, Банев, Бояджиев …? Защо народът бе измамен и ограбен?!


На 8 януари 1995 г. спокойно може да бъде празнуван като знакова дата за първото крупно и масово ограбване на българина, след падането на комунизма.

Преди 23 години на днешния ден стартира официално масовата приватизация. Българите участваха в раздържавяването с надежда да станат собственици на създадените по времето на тоталитаризма национални блага. Тогава държавата „подари“ на всеки пълнолетен по 25 000 (неденоминирани) лева, записани в бонови книжки. В момента реално с акциите на повечето от тях не може да се търгува, тъй като липсва предлагане или са фалирали.

Масовата приватизация не доведе до масово забогатяване на българите, а до масовото му ограбване. Вече открито се признава, че това е първият организиран грабеж и съсипване на икономиката. Хората иронично нарекоха процеса масова балонизация.

От раздуването и пукането на балона спечелиха единици – като Николай Банев заграбил 130 предприятия, кадри на бившата  Държавна сигурност в лицето на Борис Бояджиев заграбил 40 предприятия. Обсебеният бонов ресурс бе използван за участие в търговете за придобиване на акции от държавните предприятия, а получените дивиденти от тях или приходите от продажбата им бяха източвани в паралелни фирми. Днес повечето от фондовете не съществуват, а около 82% от закупените фирми са докарани до умишлен фалит, разпродадени като старо желязо или на парче. По неофициални класация като ударник ликвидатор се сочи червената издънка Николай Банев. С фонда си „АКБ Форест“ той придоби, а после затри десетки предприятия. Днес обаче Банев е собственик на личен самолет с писта, кара Майбах и убеждава, че е демократ. Борис Бояджиев е другият приватизатор, който има същата наглост, да говори за морал, ценности и да дава мнения по въпросите свързани с бизнеса. И двамата разграбиха фондовете „АКБ Форес“ и „Свети Никола“ (прекръстен на Индустриална Холдингова Компания).

На снимката от ляво на дясно: Тодор Бояджиев, син на Борис Бояджиев (ПФ "Свети Никола") и Радан Кънев на протести пред Съдебната палата в София за сваляне на Правителството, Главния прокурор и за реформа на съда! Банев също е бил със съпругата си също на този протест.
На снимката от ляво на дясно: Тодор Бояджиев, син на Борис Бояджиев (ПФ „Свети Никола“) и Радан Кънев на протести пред Съдебната палата в София за сваляне на Правителството, Главния прокурор и за реформа на съда! Банев също е бил със съпругата си също на този протест.
Днес Банев и Бояджиев доведоха България до унизителното положение, в което България да няма работещи предприятия, всичко да е нарязано на скрап и да се правят на демократи и около двата естествено присъства Радан Кънев и Иван Костов, уж ей така.
Коментари