СКАНДАЛНО! Гангстерът Камен Куката стана бодигард на Николай Банев в затвора


“Краставите магарета през девет баира се надушват”, гласи народната мъдрост. По тази формула в затвора гангстерът от Плевен Камен Балбузанов-Куката, известен още като наркотрафикант от национален мащаб, си намерил нов приятел – олигарха Николай Банев, който наряза на скрап едни от най-мощните заводи в България.

Камен Куката има в досието си 11 присъди за кражби, хулиганство и измама, но през последните години се е изхитрил и вече се подвизава като свидетел на полицията и прокуратурата. Затова остава до голяма степен недосегаем. Последно той се измъква от делото в спецсъда срещу него и бандата му, обвинени в рекет над земеделски производители. Уплашените за безопасността си свидетели се отказват от показанията си в съдебната зала. Той обаче има 4 годишна присъда за откраднат детски батут и благодарение на това Куката търка наровете повече от 2 години.

Зад решетките той е срещнал сродна душа – бившия шеф от Комсомола и пишман приватизатор Николай Банев, известен, както и съпругата му Евгения, с бруталните си методи над предприятията, които прилапаха, след като бяха заграбени боновите книжки на хиляди граждани. Камен Куката през последните седмица станал буквално сянка на бизнесмена, който доведе до самоубийство и разболя много хора, останали без работа. Но и самият плевенски герой също има тежка биография- достатъчно е да споменем само наркотиците, които неговите пласьори продават пред училища, а ефектът от това е ясен –  водят млади хора към сигурна смърт и поболяват  техните родители.

Дружбата между тези господа, лидери на организирани престъпни групи, се заражда, след като Николай Банев неотдавна е преместен от килията на следствието в затвора. Той, както е известно, не спря да пищи, че е попаднал в чудовищно лоши условия, сякаш е очаквал, че арестът е с екстри на пет звезден хотел. Куката, толкова се сближил с Банев, че напоследък се движи като негов бодигард. След като го взел под крилото си, вече не давал на никого да се доближи до новия му другар. Ако някой се опита да заговори видния русофил и крадец на милиони, Балбузанов веднага го привиквал да дава обяснение.

Банев нищо чудно и да си плаща за защитата, казват запознати. В затвора забелязали, че той охотно делял храната, която получава отвън, единствено с Куката. Плевенският криминален тип на свой ред лично представил Банев на по-известните обитатели на килиите, но далеч не всички от тях били във възторг от него. Още повече, че мнозина от затворниците са от градове, в които са разбити заводи от криминалната структура на Банев.

Куката обяснил най-подробно на тези, на които им предстои да излязат скоро на свобода, че трябва да помагат на съпругата на Банев – Евгения. Както е известно, тя се сдоби с болнични експертизи, според които е много зле, поразена от тежко заболяване, и успя да излезе от ареста. Нищо чудно да реши и да участва в предстоящите местни избори от някоя партийка или като независима. Евгения, както е известно, зададат ли се избори, е първа кандидатка – за какво ли не се пробва, но не успя, за нея явно гласуват само роднините й. Затова Куката отсега строявал редиците, за да са в нейна помощ, ако за пореден път се прицели в изборите.

Плевенският бабаит буквално станал за смях със слагаческото си поведение спрямо „интелектуалеца” Банев. Още повече че повечето от затворниците едва дишали и самия олигарх. Той се носел зад решетките като ВИП персона. Разказват, че вече имал собствен ключ от килията си и можел да я заключва отвътре. Явно парите от фалираните предприятия, разпратени в банкови сметки на офшорни фирми, нямат свършване и му осигуряват комфорт дори в затвора, коментирали по този повод пандизчии. Старите кримки били бесни, че и надзирателите тичали като лакеи на Банев.

Но както е известно, той е избран да стане „предприемач” от бивши влиятелни фигури от комунистическата партия, министри, а също е разни ченгета, които явно и досега го закрилят. Затова и в затвора се намират служители, които му козируват и изпълняват прищявките му. Новоизлюпеният му бодигард Камен Куката също има топли връзки с политици, магистрати и полицаи. Въпреки че са публично известни връзките му с разстреляния преди години Антон Милтенов-Клюна, а след това и с прословутата банда на Чуковете на Таки, той беше и си остава без присъда за тези престъпления.

Куката идва от средите на ВИС, като навремето е бос на силоваците в Плевенския район. Сред най-близките му семейни приятели е друг активист на ВИС – Радостин Бързанов – Радо Слънцето. Той, както е известно, управлява най-атрактивните имоти на ВИС по Черноморието. Пласьори и наркотрафиканти, известни с бруталните си методи. Освен това името му е забъркано и с делото срещу т.нар. „банда на Чуковете”, които диктуват търговията с наркотици в София и по морето години наред.

Ето това е новият приятел на Банев. Куката пък вероятно счита, че си намерил достойна на ранга му и интелигентна компания в лицето на господин Банев, завършил българска филология  в Пловдив и виден русофил и бизнесмен, нарязал „Полимери”-Девня и още стотици предприятия в страната на скрап, а спечеленото разхвърлял по разни офшорки из екзотични острови.

Коментари