СКАНДАЛНО! В 21 век в няколко троянски махали хората живеят без вода от години!


Днес в салона на Община Троян се проведе среща на жителите от три троянски махали (Длъжковска, Шошковска и Маргатина) с Омбудсмана Мая Манолова и кмета на Троян Донка Михайлова.  Мая Манолова бе по покана на жителите на общината.

Преди срещата височайшият гост Манолова бе посрещната от хората, никой от Община Троян не си направи труда да слезе и да посрещне Омбудсмана на България.

За срещата бяха дошли хора от всичките махали. Всички обединени в един проблем – нямат вода. Не говорим вода за поливане, за къпане, а за пиене. Този наболял проблем за махалите Шошковска и Длъжковска е от години, може би повече от 25 години. Двете махали не са свързани към централния водопровод, който е към Балабанско, а се захранват с вода от един каптаж, а не от три, както твърдят от ВиК „Стенето“, и това прави водоснабдяването несигурно. Или просто обяснено се получава в месеца да имат 1-2 дена вода, а през другото време да няма.

Хората бяха гневни на Общината, че за толкова години нищо не е направено, дори не е направена план- сметка за това колко ще струва да се прекара вода в махалите. Хората от махала Длъжковска са принудени да си топят сняг, за да имат вода, с която да си мият съдовете и да готвят. Не говорим за къпане и т.н.  На много от живущите там се налага да карат свои близки да им носят вода, за да може по някакъв начин да оцеляват.

Интересен е фактът, че за месец декември хората са получили сметки за вода и то не малки при положение, че през този месец вода е имало само на Коледа, все пак по Коледа стават чудеса. Странно, нали ? Да плащаш за нещо, което не си ползвал.

Много въпроси бяха зададени и към управителя на ВиК „Стенето“, но някакси не получиха отговор.  Вследствие на всичко, което се изказа, и приповдигнатия тон на дискусията, се стигна и до някакъв резултат. Михайлова ОБЕЩА в срок до 3 месеца, т.е до 1 май 2017 година, да бъде изготвен  план за това как да бъде решен въпросът с водоснабдяването в трите махали – Длъжковска, Шошковска и Маргатина, както и колко ще струва.  На 1 май 2017 година хората отново ще се съберат заедно с Омбудсмана Мая Манолова, за да се види дали ще потече вода в чешмите на хората. Манолова се обърна към управителя на ВиК- Троян с това да си преразгледа капиталовата програма на дружеството и да заложи средства за направата на водопровод в тези махали и то преди да я внесе за разглеждане и  гласуване в Общинския съвет.  За съжаление Михайлова заяви да не се пипа капиталовата програма на този етап, защото може да бъде проблем при приемането на бюджет 2017 година. Тя поясни, че на шести месец от годината се прави актуализация на бюджета и тогава също могат да бъдат заделени пари за ремонтни дейности.

На тръгване от срещата хората бяха с малко надежда, че може би 2017 година ще бъде по-благоприятна и ще се случи чудото да имат вода в къщите си. Те са готови дори сами да си финансират ремонтните дейности. За справка – 1 м ф90 тръба, която я нужна за водопровода, струва 34 лв. За това, в махала Длъжковска да има вода, са нужни около 300 метра, което прави около 10 200 лв. Няма нужда да се минава през частни имоти, което да забави разкопаването на трасето, тъй като има общински път, през който спокойно може да бъде прекаран водопроводът.

На 1 май 2017 година хората от махалите Длъжковска, Шошковска и Маргатина ще дойдат отново в Община Троян, за да видят за тези 3 месеца чакане какъв план за действие ще им предложи Общината и колко ще струва. Пари има, решение трябва!

Коментари