Сигнали за отвличане на деца стреснаха социалните мрежи


Масова психоза се появи след фалшиви сигнали за кражби на деца. В интернет се тиражират публикации за отвличане на деца, заради търговия с органи.
Зловещите истории са от районите на Монтана, Русе и Разград, предаде bTV.

„Бял микробус с разградска регистрация обикаля Делиормана, а мъже с бради отвличат деца от селата. Последният опит за похищение на дете е отпреди дни в разградското село Богданци“, предупреждава публикация в социалните мрежи.

Абе чухме за някакви деца ги захвърлили, вземали им органите. Абе, как си представяте туй нещо, вземане на органи. Пускат слухове, глупости„, каза Ганка Георгиева от село Богданци.

В селото с бели микробуси идват само търговците на животни, но прекупвачите не будят тревога.

В нашето село много деца няма. Почти нямаме деца за детската градина, за една група трудно събират 8-9 деца. Не съм чувала за отвличане на деца”, каза Вича Стоилова от Богданци.

Освен в разградско мистериозният бял микробус е забелязван и в русенското село Долна Студена, както и в Бяла, сигнализираха зрители на bTV.

Посочва се и номерът на колата, която вече е проверена от полицията в Разград. „Този бус има последно излизане от България през 2012 година. От тогава няма данни този бус да се е завръщал в България. Бусът понастоящем се намира в град Майнц, имаме конкретен адрес където домува”, каза Ивайло Йовчев, директор на ОД на МВР-Разград.

От МВР твърдят, че няма данни за отвлечени или убити деца.

В агенцията за трансплантации също няма сигнали за трафик на органи. „За да се открадне за органи едно дете, това означава – за живо донорство. Теоретично – ок, но едно дете ако се открадне, ще научим веднага от родителя. Нали не си представяме, че масово ще се крадат деца и те ще си мълчат?”, каза Марияна Симеонова.

ДАНС и ГДБОП също са проверявали информацията. Установено е, че сигналите са фалшиви, но засега авторите на зловещите истории са неизвестни.

Коментари