СЗО подкрепи здравната реформа на Петър Москов


Световната здравна организация (СЗО) е дала категоричната си подкрепа за здравната реформа у нас и нейното финансиране.

Това се твърди в съобщение на пресцентъра на Министерството на здравеопазването, след като министър Петър Москов е провел среща на 5 юни с Жужана Якаб, регионален директор на организацията за Европа.

На срещата са били обсъдени проблематични теми на здравеопазването в някои европейски страни и теми на бъдещо сътрудничество.

Според съобщението СЗО ще предостави подкрепа на България с цел подобряване ефективността на разходите в здравната система, организация на спешните реакции при трансгранични заплахи за здравето, превенция на тютюнопушенето сред подрастващите и подобряване на достъпа и качеството на здравните услуги за хора от уязвими групи.

На срещата са били обсъдени и приоритетните области за следващото двугодишно споразумение за сътрудничество между МЗ и регионалния офис за Европа на СЗО за периода 2016/2017 г.

В споразумението се открояват като особено важни психичното здраве и намаляването на разпространението и употребата на наркотици сред подрастващите, превенцията на туберкулозата, репродуктивното здраве, достъпът до лекарства и здравни технологии.

Световната здравна организация дава заявка да съдейства на държавата ни с целия си капацитет в посочените области.

Д-р Михаил Околийски, шеф на офиса на СЗО, потвърди, че в най-скоро време мисия от водещи експерти на СЗО ще бъде на работно посещение в България и съвместно с нашето министерство ще работи по оптимизирането и на здравната система в България.

източник: vesti.bg
Коментари