СЕНЗАЦИОННО! Депутатите подкрепиха закона срещу вторичния грабеж на КТБ

ДПС: Не бива да се губи време за окончателното приемане на текстовете


Поправките в Закона за банковата несъстоятелност, които са насочени срещу вторичното ограбване на КТБ, бяха подкрепени при разглеждането им на първо четене от правната комисия в НС. Промените бяха внесени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Текстове бяха подкрепени със 7 гласа „за”, нито един против и 4 „въздържали се”. Зад закона застанаха от ДПС, ГЕРБ и Воля, а социалистите се въздържаха, „заради липсата на становища на министерства“.

Целта на този законопроект е да се върнат в масата по несъстоятелността неправомерно заличените обезпечения от страна на квесторите на КТБ, обясни Хамид след заседанието на комисията и уточни, че така те са лишили от ефективно изпълнение и спиране на разграбването на активите на банката. По думите му често при т.нар прихващания се появяват трети фирми – бушони, които нямат нищо общо с целия процес и накрая прибират вземанията.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов пък обясни, че аргументите за подкрепа на законопроекта са свързани със създаването на правни инструменти за възстановяване интереса на държавата. След фалита на трезора явно имало нужда от спешно коригиране на закона. По думите му той не трябва да отлежава дълго, така че бил готов след приемането му в зала на първо четене да го внесе за становище и в Съвета по законодателство към НС. Вече е поискано такова и от финансовото министерство.
От ДПС пък заявиха, че са готови текстове да бъдат прецезирани, стига да не се губи време, защото „актив по актив си заминават всеки ден”.
От Фонда за гарантиране на влоговете също подкрепиха законопроекта и всяка мярка, която подпомагала попълването на масата на несъстоятелността на трезора. Същото становище изразиха и самите синдици на КТБ. По думите на Ангел Донов това ще улесни работата им и ще им помогне да съберат повече средства, защото сега дори и да спечелят делата за цесиите, няма към кого да предявят претенции. Така занапред те щели да могат да подават молба в имотния регистър и така обезпеченията и ипотеките да бъдат вписани отново. Донов разкри няколко примера и обясни, че често длъжникът, на който се прехвърлят вземанията, са кухи фирми. Така по думите му нито вложителят си взима парите, нито кредитът се погасява и този длъжник – „хитрец”, се превръща в кредитор. „Който е излъгал кредитори и вложители, няма да е кредитор по договора за цесия”, каза още той.

„Смятам, че г-н Христо Иванов не може да има отрицателно становище, след като нищо не направи по този казус докато беше министър”, обясни пък Цонев, а поводът бе, че само „Да(й), България“ е пратила позиция по закона до правната комисия.

По-рано през деня премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ ще подкрепи законовите промени и обясни, че ако партията не направи това, ще излезе че има нещо общо с ”този грабеж”.

Поправките предвиждат да се обявят за недействителни всички фиктивни прихващания, цесии и прехвърляния, по които няма действителни плащания. Другите предложения са за обявяване за нищожни на заличаването на всички обезпечения и ипотеки от страна на квесторите, както и да се увеличи от 2 на 5 години срокът, в който синдиците да предявят искове срещу трети лица за разграбването имущество.

Източник: monitor.bg

Коментари