Свлачище може да откъсне ”Златни пясъци”


Курортът „Златни пясъци“ може да остане откъснат, защото пътят от Варна за Албена всеки момент може да пропадне заради активизиралото се свлачище.
Продължава да е затворен и пътят от Варна – „Златни пясъци“, който минава до спирка „Трифон зарезан“. В момента се провеждат разговори със собственика на имот в близост до пътя, който не желае да се правят укрепителни действия на територията на имота му. Това обясни областният управител на Варна Стоян Пасев, по време на среща с представители на туристическия бранш и ресорния министър Николина Ангелкова, предаде Дарик.Министерството на регионалното развитие е дало съгласието си собственикът на имота да бъде обезщетен, независимо от исканата от него сума, за да може да започне незабавно укрепване на района и движението на коли по пътя до сп. „Трифон зарезан“ да бъде възстановено.

Стигнахме до вариант да се обезщети, без значение от цената и да се даде адекватен парцел. В момента обаче е забранена тази дума публично-частно партньорство и не можем да правим замени. Предполагам, че ще въпросът ще бъде обсъден на заседание на Министерски съвет и там ще се вземе решение да се отдели някой парцел, за да обезщетим собственика“, обясни Пасев.

Свлачището, което доведе до пропадането на част от пътя от Варна за Албена, продължава да е активно. За укрепването му ще са необходими много средства, с които в момента нито общината, нито държавата разполага.

Според областния управител единственият вариант временно да спре пропадането на пътя, е да се пренасочат туристите по обходен маршрут.

Забранил съм движението на тежкотоварни автомобили по пътя за Албена, но никой не спазва забраната. Потокът на автобуси през летния сезон между „Златни пясъци“ и Албена е толкова голям, че те също създават проблем. Да стискаме палци пътят да не падне съвсем. Цедката на пръстта е буквално на 2,5 метра от асфалта, няма оправия„, каза областният управител на Варна.

По думите му на GPS-ите на румънците им излиза, че това е основният път, по който може да минат.

Трябва поне това да го променим и колите да минават през обходни маршрути„, каза Пасев.

Той обясни, че е правена среща с междуведомствената комисия и е установено, че има пробита ВиК тръба и това създава допълнителен проблем.

Трябва да премахнем всички вредни последици, за да не се стигне до най-лошото и да има загинали хора. Това можем да свършим на първо време, но не мога да обещая някакви грандиозни неща“, заключи областният управител на Варна.

източник: dir.bg
Коментари