Светла Червенкова – ръководител на Вокална студия „Усмивка“ – Троян: Най-големият ни успех е, че групата съществува вече 40 години


усмивкаВокална студия „Усмивка“ е създадена през 1975 г. от Атанаска Ненковска като училищна вокална група. Десет години по-късно съставът е в Народно читалище „Наука“.

От 1995 г. ръководител на студията е Светла Червенкова. Осъществена е приемственост и е запазена традицията да се избират мелодични, хубави песни, които да се харесват и на публиката, и на самите изпълнители. В „Усмивка” има певци от различни възрасти –  от 4 до 18 години, което предпоставя появата на различни формации – детската „Усмивка, „Усмивка-тийнейджъри“, „ЕОС“ и „Ритмикс“.  

усмивкатаСтудията е участник в престижни национални фестивали и конкурси за детска забавна песен. Осъществявала е ползотворно сътрудничество с детската редакция на БНР, записи в БНТ, ТВ „7 дни“. Има успешни изяви в чужбина (турнета в Полша, Русия, Украйна, Кипър, Турция), много самостоятелни концерти и участия.

Деца от „Усмивка“ поставят началото на детския църковен хор към храма „Света Петка” в Троян.  

Съставът е финалист в националния етап на Детската Евровизия през 2008 г. и печели второ място. 

През 2005 г. по повод 30-годишнината си ВС „Усмивка“ е удостоена със „Златна значка – Троян“. 

Стотици са песните, включени в репертоара й, а децата, преминали през школата й, са повече от 500.

***

Светла Червенкова заедно с децата от ВС "Усмивка" - Троян
Светла Червенкова заедно с децата от ВС „Усмивка“ – Троян

– Честит празник, г-жо Червенкова! Вие сте с „Усмивка“ вече 20 години, с какво тя все още Ви очарова?

– Очароват ме децата и песента. Като дете в ОУ „Иван Хаджийски“ пеех в училищните хорове под диригентството на г-н Иван Генков и в рок група „ЕК“ на г-н Тодор Иванов. Обичах да пея! Затова, въпреки че завърших специалност „пиано“ в Музикалната академия в Пловдив, вокалната работа винаги ме е привличала. Като студентка допълнително разширявах познанията си за нея.

– Обичали сте да пеете. А сега пеете ли?

– Весел въпрос! Да! Какво по-хубаво от това работата ти да е свързана с песента!

– Какво отличава „Усмивка“ от останалите детски вокални групи? Кое определя физиономията й?

– Не бих се ангажирала да правя сравнения. Смятам, че всяка една формация, която е от деца (макар и на различна възраст), трябва да им дава възможност да се срещат с разнообразен тип песни – това развива техните вокални качества  като техника на пеене и ги обогатява като емоционалност. За мен е важно децата да се чувстват добре, да се забавляват с това, което правят.

усмивки– Как избирате децата в „Усмивка“? И колко са те сега във всички формации?

– Всяко дете, което има желание да се занимава с пеене,  има тази възможност. В процеса на работа те показват дали интересът им е постоянен, дали пеенето е нещо, което може да бъде част от тяхното ежедневие, както и да изявят по-ясно и по-добре своите музикални качества. Сега пеят около 30 деца на възраст от 4 до 18 години.

– Кои са най-големите успехи на „Усмивка“?

– Най-големият успех е, че „Усмивка“ я има вече 40 години. Аз не мога да откроя определен конкурс, концерт или участие, защото всяка една от тези посоки дава на децата различни емоции. На конкурсите те се състезават, сравняват себе си с другите и понякога са удовлетворени, понякога – не, понякога са оценени, понякога – не. На концерти и участия се срещат с различна публика.Това ги развива и обогатява по свой начин.

Постиженията са много и наградите от конкурсите са показателни за таланта и труда на децата. Но най-ценното е, че чрез „Усмивка“ деца се докосват до песента, до музиката изобщо.

– А родителите помагат или пречат?

– Зад децата, с които работя, стоят изключително всеотдайни родители, които подкрепят, насърчават, помагат и в никакъв случай не пречат. Те са хора, които застават зад формацията по много начини и аз им благодаря за това.

– Как мина празникът за Вас, освен че имаше страхотно напрежение? 

-За мен – много вълнуващо! На сцената бяха децата, с които работя в момента, както и порасналите, пристигнали специално за концерта. А тези, които не успяха да дойдат, ми написаха много хубави, топли, изключително емоционални думи… И това беше прекрасно! Благодарна съм им!

Гости на концерта бяха част от авторите, чиито песни са включени в новия диск на състава, издаден по повод на юбилея. Тяхното присъствие, както и пожеланията на тези, които не успяха да дойдат, са оценка за това, което децата са постигнали.

Съставът получи уважението на институциите, на колегите, но най-вече на троянци.

диск
Юбилейният диск на ВС „Усмивка“

– Кажете нещо повече за новия диск.

– Ние успяхме да го реализираме и това е радостно. В него са включени песни, специално написани за състава, бих казала разнообразни както по тематика, така и в жанрово отношение. За децата той ще бъде спомен и частица от тяхното детство, а на всеки друг ще покаже какво е „Усмивка“.

– Как го финансирахте?

– Използвахме средствата, събрани от предишните ни концерти. Но трябва да подчертая, че получихме много ценна подкрепа от Община Троян и фирма „Калинел“, за което им благодаря.

Нека да благодаря и на Къща за гости „Хера“ –Чифлик, Виенска сладкарница „Славея“, Комплекс „Тера Верде“ – Орешак, Национално изложение -Орешак, „Търговия Троян“ АД, „Хлебопроизводство и сладкарство“ ЕООД – Троян, „Винпром – Троян“, оказали ни също помощ.

– Какво предстои оттук нататък и какво си пожелавате?

– Още повече деца, които искат да пеят. Много концерти и участия – лично за мен те са по-важният акцент в работата на състава. Не пренебрегвам конкурсите, но към тях се насочват деца, които имат намерение музиката да стане тяхна професия. А концертите и участията дават възможност на всички деца да покажат това, което правят в състава. Всяка година ние имаме поне по два самостоятелни концерта, в които се представят песните, разучавани през съответния сезон, т.е. репертоарът на всеки концерт е абсолютно нов.

Докосването до музиката е залог за това, да бъдат стойностни хора. Защото всеки, докоснал се до някакво изкуство, в каквато и професия да се реализира след това, носи изкуството в себе си.

Интервю на troyanpress.com

Коментари