САЩ ще разположи военна техника в България ?


САЩ още не са взели решение за сроковете и перспективите за разполагането на тежко въоръжение в Източна Европа, заяви пред РИА Новости говорителят на Пентагона Стивън Уорън.

„Към този момент не сме взели решение за това дали и кога да изпратим това въоръжение“, казва той. По думите му, „през последните години американските военни са увеличили предварителното разполагане на военно оборудване за подготовка и учения със съюзниците в НАТО“.

Късно снощи „Ню Йорк Таймс“ публикува статия, според която Пентагонът обмисля възможността да разположи в Източна Европа своя тежка военна техника, достатъчна за 5000 американски военни. Тази стъпка е насочена към „сдържане на агресията на Русия в Европа и Пентагонът може да разположи танкове, бронетранспортьори и други тежки оръжия, които да бъдат достатъчни за 5 хиляди американски войници, в няколко прибалтийски и източноевропейски страни. Става въпрос за Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния и България, а вероятно и Унгария, пише изданието. Съгласно информацията в Латвия, Естония и Литва ще бъде разположено оборудване и въоръжение за 150 войници, а в Полша, Румъния, България и вероятно Унгария – за 750 войници.

Вашингтон обсъжда тази възможност със съюзниците си, все още не е взето решение. В същото време се посочва, че не става въпрос за изпращане на такъв голям брой американски войници в региона. Според източниците, предложението се очаква да бъде одобрено още преди срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел в края на месеца.

Ако този ход бъде реализиран, това ще бъде първият път след края на Студената война, когато САЩ разполагат тежко оръжие в страни от НАТО, които са били част от съветската сфера на влияние.

Количеството въоръжение, за което става дума, е малко в сравнение с това, което Русия може да стовари срещу страна от НАТО или да струпа по западните си граници, но е сигнал за ангажираността на Америка да възпира агресия по същия начин, по който действаше малката американска Берлинска бригада по време на кризата от 1961г., когато започна изграждането на Стената.

Изнесеното напред въоръжение, складирано в съюзническите бази, ще е достатъчно да оборудване на бригада от 3000-5000 души и ще наподобява поддържаните в Кувейт наличности в продължение на повече от 10 години след Първата война в Залива през 1991г.

Коментари