Санираните сгради в Троян ще греят в свежи цветове


Ясни са и цветовите решения за жилищните сгради в троянските квартали, в които ще се реализират проекти за повишаване на енергийната ефективност. Предложението за определяне на гама цветови решения в различните жилищни квартали на Троян е прието от Експертния съвет за устройство на територията през месец септември. Приетото цветово решение, свързано с предстоящото саниране на многофамилни жилищни сгради по проект, е съобразено със заобикалящата среда във всеки един квартал.

Идеята е на кмета Донка Михайлова и е взаимствана от Бургас – санираните сгради във всеки квартал да се отличава от останалите със собствена визия,  характерна за квартала и в унисон със заобикалящите други сгради. За ж.к. „Младост“ цветовете ще бъдат решени в топла гама от светла охра до тютюнев цвят, а в ж.к. „Буковец“ жилищните сгради ще бъдат в студена гама от нюанси на омекотен зелен цвят. В ж.к. „Лъгът“ всички цветни елементи по жилищните сгради в квартала ще бъдат решени в топлата гама от различни нюанси на червен цвят. Всички цветни елементи на ж.б. „Строител“ ще бъдат в студена гама от светли нюанси на сиво-лилаво-кафяво. Всички предложения са съгласувани с представители на жилищните сгради.

Община Троян започва работа по едни от ключовите проекти за 2017 година – проектите за енергийна ефективност. В момента в община Троян се реализират проекти както по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, така и по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Общо през 2017  г. ще бъдат изпълнени 11 проекта, чрез които ще бъде подобрена енергийната ефективност на 5 обществени и 26 частни сгради, включващи 432 самостоятелни жилища. Стойността на привлечения ресурс от държавния и европейския бюджет е 11 257 730 лв.

Кметът на Общината Донка Михайлова и заместник-кмета инж. Бистра Чолакова се срещнаха с всички изпълнители на проекти и с представители на жилищните сгради, по които предстои да започне работа. В тези срещи гражданите успяха да зададат своите въпроси, да изразят становище и да изяснят с изпълнителите всички въпроси, които имат.

 

Коментари