Рушен Риза, водач на листата на ДПС в област Ловеч: ДПС винаги надраства партийната си идентичност в името на националния интерес


-Господин Риза, ДПС даде пълен напред още преди началото на кампанията и дори в дебатите показвате превъзходство пред опонентите си – мнението е на анализатори, на политически журналисти… Какво ви изкара от инерцията?

-Вашата оценка може само да ме радва, но ние имахме щастието и късмета да сме обучени от най-подготвения политически лидер в новата ни история. Д-р Доган ни съветваше, че като политици трябва да създаваме новите реалности, а не да вървим след събитията. Националният интерес е бил винаги водещ в действията на ДПС, независимо дали сме в опозиция или в управление. Ето защо кризата в нашата страна, обхванала всички сектори, подсилена от пандемията, може да се реши само с радикални мерки и с нов обществен договор с народа ни. „Превъзходството не е дар, а умение, което изисква практика. Ние не действаме „правилно“, защото сме „отлични“, всъщност постигаме „превъзходство“, като действаме „правилно“ Не е моя мисъл, на Платон е, но е точна в случая. „Движението за права и свободи“ е партия, която през годините е показала, че може да отстоява националните интереси и залага на експертността във всички сфери – това е едната разлика между нас и останалите. Другата разлика е, че ние не парадираме с това. Историята помни, че когато става дума за националния интерес, ДПС надраства партийната си идентичност и винаги подкрепя политиките в полза на гражданите. В най-новата ни история има много примери за преодоляване на кризи и намиране на благоприятен изход, благодарение на ДПС. Сега отново сме в такава ситуация.

-От ДПС издигнахте мотото за рестарт на държавността – какво означава това на политически език?

Ясно е, че сме на ръба на катастрофа – изгубихме много хора от вируса, раждаемостта е намаляла с 30% само за една година, дано си спестим поне „гладната луканова зима“. Показателите на страната също не изглеждат никак добре, 14 години след присъединяването ни към Европейския съюз първи по смъртност, по неграмотност, по ниски заплати и пенсии и т. н. А дългът на страната в края на мандата на Борисов е два пъти по-голям от външния дълг през 89-та. През 2001 г. заварихме 16 млрд. дълг., който в края на мандата беше стопен до 2 млрд. и имаше 8 млрд. фискален резерв – при такава финансова стабилност дойде на власт тогава Борисов. Вече минаваме 20 млрд. лв. дълг, което е колосална глупост, защото парите се дават на парче и се хвърлят в черните дупки на нереформирани сектори. Това е дълг, който не се влива в жива икономика и няма възвръщаемост, както и никаква добавена стойност, а ще го плащат и пра-внуците ни, без да има смисъл, защото в страната на обърканите приоритети, за да си дойде всичко на място, не е достатъчно да променяме правилата на играта, трябва да променим играта, както казваше на времето Ричард Ран.

-Как ще се реши задаващата се икономическа криза вследствие на пандемията? Не може да се живее само на помощи от държавата. Кои са основните икономически козове, които държавата може да задейства срещу бедността?

-За жалост, хората в такава ситуация винаги се оглеждат за поредния месия с вълшебна пръчка? Ние такива нямаме. Но разполагаме с експертиза, с кадри, които разработиха програма, която предлага ускорено и догонващо развитие, основано на зелената икономика, дигитализацията, водородните технологии и създаване на инвестиционна среда.

-Как може да се обърне пирамидата и да се случи децентрализацията, без да имаме фалити на малки кметства? Какво ще бъде влиянието на Зеления пакт на малките населени места?

-Няма съмнение, че ДПС е с най-голямо влияние в малките населени места от 30 г. насам, имаме опита и това време ни даде възможност да опознаем в детайли проблематиката. Формулата за нас е децентрализация плюс успешно прилагане на Зеления пакт с пряката помощ на държавата. Казвам „помощ“, като решенията ще се взимат на място, самостоятелно.

-Какво искат от вас хората в Ловеч? Какво им обещавате по време на предизборните срещи?

-Ще върнем доверието на хората в държавата и в институциите й. Ще работим за нормална бизнес среда, генерираща чуждестранни инвестиции, които да се отразят като достойни доходи в джоба на обикновения българин. Не да са притеснени за насъщния си, а да искат чиста храна, чист въздух, чиста вода и чиста зелена енергия, като достойни европейски граждани!

-Как ще се отрази програмата на ДПС Върху живота на отделния човек?

-Първото, което трябва да направим е електронното правителство, за да заработим на качествено нова основа, след това да насърчим инвестициите и частната инициатива чрез данъчни облекчения. Да въведем по-ясни и опростени правила за фондовете от ЕС. Знаете ли как в Германия подкрепиха бизнеса? Всеки собственик получи писмо от държавата, в което му съобщават, че поемат работните заплати на работниците му. Без кандидатстване, без събиране на документи, без чакане, без унижения… Хората трябва да бъдат защитени и по отношение на банковия сектор, частни съдия-изпълнители и колекторски фирми – това е, от което се страхуват най-много в момента, повече от вируса дори.

-Как бихте преподредили държавата? Кои приоритети са важни за „Движението за права и свободи“?

-Позволете ми да Ви поправя – не са важни за „Движението за права и свободи“, а са важни за България. Като начало всички партии, които влязат в следващия Парламент, ще трябва да успеят да излязат от тесните си партийни рамки и да оставят на заден план личния си интерес, его и всякакви мераци. Много ми се иска и лидерите на останалите партии да осъзнаят отговорността си и да започнат да се държат като истински държавници с визия за поне десетилетие напред, както смея да твърдя, успява да провиди бъдещето почетният ни председател д-р Ахмед Доган. Ако това се случи и успеят да прочетат правилно Програмата на ДПС за ускорено догонващо икономическо развитие, ще имаме шанс. Това не е просто предизборна платформа, а лекарството за излизане от кризата – с акцент върху модернизирането на всички сектори в унисон с IV-та индустриална революция, която вече се случва, ей така докато си говорим с вас. Това означава високи технологии, качествено ново образование, здравеопазване, грижа за възрастните, за младите, семейството като цяло, създаване на съвършено нови отрасли, науки и отношения – всичко, което в момента търпи криза и е във фаза на трансформация. Трансформацията на обществото на всички нива трябва да стане бързо и решително, за да изпреварим икономическото цунами и вместо да ни потопи, да успеем да се качим на вълната.

(в.“Труд“; 31.03.2021 г.)

Рестарт на държавността с ДПС, номер 9 бюлетината!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Коментари