Рухна къща-укритие на Левски в Троянско


Предполагаемата „тайна къща“ се намира в село Черни Осъм

След години в забвение и разруха предполагаемата тайна квартира на Апостола на свободата в троянското село Черни Осъм рухна. На пръв поглед съвсем невзрачна постройка, разположена на улица “Васил Левски”. По нищо човек не би предположил, че сградата има връзка с Апостола на свободата, освен ако не забележи табела над вратата.

След почти 150 години гордостта за троянци се срутва в първите дни на октомври тази година. Пряк свидетел е Величка Лачева, която живее в съседство. “Както стоях вкъщи сутринта в 9:30 часа, нещо каза “луум” и аз подскочих на стола. Като излязох на двора да погледна – то всичкото беше паднало”, разказва тя.

На практика историческата сграда се оказва жертва на омагьосан триъгълник между собственик, местна власт и правната система в държавата. “Тъжна картинка. Тази къща е особено ценна за троянци, за всички, които обичат историята и Левски”, коментира адвокат Венелин Ангелов от Общинския комитет “Васил Левски”.

Ако къщата е със статут на исторически паметник, укрепването и поддръжката не са по силите на дребен частен собственик, обяснява адвокат Ангелов. Самият той преди години е имал средствата и желанието да откупи имота и да го реставрира.

Опит да придобие къщата прави и община Троян, казва кметът Донка Михайлова. „Това беше за нас най-нормалното решение, при положение, че собственичката няма възможност да инвестира средства в поддръжката на имота. За съжаление, собственичката отказа. Спазихме закона – поканихме експерти на Министерството на културата и издадохме заедно с тях указания за укрепване”, казва тя.

Без да застава пред камера, собственичката разказа за NOVA, че предложената й цена била ниска, а указанията – свързани с непосилни разходи. Затова казусът отива в съда, който все още няма решение.

Междувременно се коментира и един чисто исторически въпрос – дали падналата постройка действително е издирваната от много изследователи “тайна къща” на Левски.

В селата до Троянския манастир – Орешак и Черни Осъм – съмнение в това няма. Величка Лачева цитира спомените на своите предци. „Всеки знае, че тук се е крил Васил Левски. Баба ми, която почина на 99 години, ми казваше: “Левски е идвал тук!”, казва тя.

И докато държавата намери правилното решение, в Троян с нетърпение очакват внушителен паметник на Апостола в центъра на града. По него вече работи именитият скулптор професор Георги Чапкънов. Инициативният комитет продължава да набира средства.

Ако желаете да помогнете на тази родолюбива кауза, можете да го направите с дарение:

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ
ИНВЕСТБАНК АД, ЕИК: 200124861230;
Адрес: България, Троян 5600, ул. „Ангел Кънчев“ 4;
BIC: IORTBGSF; IBAN: BG74IORT80481092106900

Коментари