Ромското гето тормози троянски квартал


Ромско гето, сформирано на прословутия “ Балабански завой“, тормози живущите в ж.к „Буковец“. Хората се обърнаха към нас, за да дадем гласност на техния проблем, който не е от днес, а от години, и се задълбочава. Хората са подавали не един път сигнал до Община Троян, но всичките са без резултат. Стига се до там, да съберат подписка и да я внесат в Общината, както и до Общинския съвет на Троян, с очакване да бъдат взети мерки. 86 жители на квартал „Буковец“ са сложили подписа си под исканията. Има и много хора, които се страхуват от ромите и затова не са се подписали.
Хората имат следните оплаквания: ежедневно се горят жици и въздухът е изпълнен с непоносима миризма, глутниците от кучета се разхождат в целия квартал (през месец юни е ухапана възрастна жена), конете, козите и кравите се разхождат свободно по улиците, дворовете и градините на живущите, силната чалга музика ехти в целия квартал и затова живеещите в близост са принудени да се затварят в къщите и апартаментите си. Новозаселилите се роми започват да превземат и до скоро празната поляна непосредствено преди завоя.

Има и други последици от това съжителство. Боклукът и животинските екскременти са навсякъде по улиците и поляните, кофите за смет са ежедневно преравяни – само по себе си това не е проблем, ако не остават боклуци около кофите. Правят се редовно гонки на „Балабанския завой“ и оттам по всички улици в квартала, за опасностите всеки може да се досети.

Гражданите от кв. „Буковец“ не искат кой знае какво – искат ромите да спазват българското законодателство и Наредба 1 на Община Троян, която се отнася до обществения ред. Искат и да не се позволява заселването на нови роми на „Балабанския завой“, както и  сегашните да бъдат преместени на подходящо място, отговарящо на техните нужди.

Ние от TroyanPress ще продължим да следим темата и се надяваме Община Троян да вземе съответните мерки и да реши проблема на живущите в ж.к „Буковец“.

Коментари