Розалина Русенова: Училището ни е жива щафета на поколения, които пренасят просвещението


Изложба «Времето е в нас и ние сме във времето», посветена на 100 години от началото на гимназиалното образование в Троян, бе тържествено открита на 28 април в Троян. Събитието се състоя на Пешеходния мост, където се намира експозицията.

Присъстваха ръководството на СОУ „Васил Левски“ – Троян, кметът на община Троян Донка Михайлова, заместник-кметовете Поля Димова, Бистра Чолакова и Ангел Ангелов, председателят на Общински съвет – Троян Николай Тодоров, общински съветници, председателят на Училищното настоятелство Виолета Маркова, членове на Училищното настоятелство, настоящи и бивши учители и ученици от СОУ „Васил Левски“, граждани.

Розалина Русенова - директор на СОУ "Васил Левски" - Троян
Розалина Русенова – директор на СОУ „Васил Левски“ – Троян

„Нарекохме нашата изложба с крилатата мисъл на нашия патрон Васил Левски „Времето е в нас и ние сме във времето“, защото то – времето, е големият съдник и за успехите, и за неуспехите. Опитваме се да вървим  в крак с времето, така както се е случвало през всичките 100 години на историческото  развитие на училището“ каза в тържественото си слово директорът Розалина Русенова.

По думите й в изложбата са представени само мигове от тази 100-годишна историята, защото преди 2 години, през 2014-та, в училището е представена по-пълно историята на гимназиалното образование в изложба, подредена по повод 75-годишнината на Пълната гимназия в Троян. „Днес поставихме акцента на  представянето на днешното училище „Васил Левски“ – с неговите символи, традиции и  ритуали; с учителите, учениците и родителите; с поглед към видовете профилирани и професионални паралелки днес в училище; с извънкласните дейности и работата по проекти; с материалната база и последните промени в нея; с посочване на личностите и от миналото, и от настоящето, с които училището се гордее“, поясни още Русенова и акцентира, че „училището е една пулсираща жива щафета на поколения, при която всяко от тях дава своя принос и дописва историята на училището и на града“.

„Вековният път на гимназиалното образование  бележи преодоляване на препятствия и изкачване на върхове, но той е и свидетелство за това, което прави една учебна институция значима. Училището неотменно следва своята изконна цел – да образова и просвещава, да изгражда ценностната система и да дава перспектива на троянските деца. Така е било през всичките тези 100 години на безброй образователни реформи, така е и днес, когато отново сме на прага на поредната образователна реформа и когато много утвърдени училища се стремят да оцелеят, а троянското СОУ „Васил Левски“ се развива, обновява, разширява и е все така привлекателно за учениците от града, региона, областта“, каза още на откриването директорът на училището.

По думите й един век е достатъчно дълго време, в което е отсявано маловажното, мимолетното, а със съхранената традиция от дългия път и визията за модерно европейско училище, СОУ „Васил Левски“ е обърнато към бъдещето, към следващия си век.“
IMG_5709Поздравителни думи произнесе и кметът Донка Михайлова, която също е бивш възпитаник и златен медалист на випуск 1977 г. на ПГ „Васил Левски“. Тя извърши и ритуала по официално отрязване на трикольорната лента.

Изложбата представлява 8 двустранни пана, които съдържат снимки и информация, свързани с миналото и настоящето на СОУ „Васил Левски“ – Троян. Кратките текстове и документални фотографии са на високо естетично ниво с модерен дизайн, изработен от „Арт студио БМ“, с управител Богдан Дочев, който присъства на откриването и получи специален поздрав от Розалина Русенова за работата си.

Коментари