Розалина Русенова – директор на СОУ „Васил Левски“, Троян: Пишем нова страница от историята на нашето училище


 

-Честит празник, г-жо Русенова! Как започва новата учебна година в най-голямото училище на територията на община Троян?

-СОУ „Васил Левски“ започва учебната 2015/2016 година с общо 846 ученици, разпределени в 37 паралелки, със 70 учители и 20 служители. Много са новите неща, с които посрещаме тази юбилейна за нас година. Най-значимото може би е това, че училището ни се нареди в рейтинг-скалата на Министерството на образованието сред първите 25 училища в страната с най-високи резултати от всички Държавни зрелостни изпити и заради това преди два дни ни удостоиха с персонална покана за участие в конкурса „М тел талант“ с проект за 20 хил. лв. за развитие на талантливи ученици.

Посрещаме годината и с много спечелени награди от престижни музикални конкурси, с няколко национални стипендии, със защитени десетки сертификати по английски език към университета Кеймбридж и по Информационни технологии към „Майкрософт Академия“, с успешно приключил проект за квалификация на учители в Англия по програмата на ЕС „Еразъм+“ и предстоящо участие на ученици от професионалните паралелки в нов проект по „Еразъм+“ в гр. Болеславец, Полша.

-Вероятно не сте изневерили на традицията да стартирате и с нови материални придобивки?

Kабинет по биология
Kабинет по биология

-Така е, обновихме три кабинета – по история, биология и английски език; ремонтирахме и естетизирахме откритата спортна площадка. Но… безспорно най-значимото и мащабното, което успяхме да направим през лятото (и буквално в навечерието на първия учебен ден завършихме) е цялостното обновяване на южния скат на училищния двор, чието официално откриване направихме веднага след тържеството. Заедно с останалите по-дребни поправки и подобрения инвестициите за вътрешни, за текущи ремонти тази календарна година възлизат на приблизително 110 хил.

Oбновеният кабинет по история
Oбновеният кабинет по история

лева. От тях около 37 хил. са от общинския бюджет, останалите са от делегирания бюджет, като в това число не се включват средствата за обзавеждането на кабинетите.

-Церемонията по откриването на учебната година този път започна необичайно…

-Да, започнахме с минута мълчание в памет на Вили(Велислава Цанкова), която загубихме през лятото трагично и много нелепо, но дълбоко в сърцата си ще пазим спомена за нея. Благодаря на нейните съученици и приятели от нашето училище и от Езиковата гимназия в Ловеч за активната гражданска позиция и за инициираната от тях кампания „Пазете децата на пътя“, която популяризират с листовки, тениски и значки с надпис „Борете се за мечтите си“-цитат от нейно есе.

Tабло, посветено на Вили
Tабло, посветено на Вили

-Споменахте в началото на разговора, че тази учебна година е юбилейна за СОУ „Васил Левски“. Какво имахте предвид?

-Точно преди един век, в разгара на военната 1915-16 година, към прогимназията в Троян за първи път се открива четвърти гимназиален клас и с това се поставя началото на нещо ново, различно и значимо – началото на гимназиалното образование в града ни. Така че като приемник на Троянската гимназия, нашето училище ще отбележи през тази учебна година своя вековен юбилей. Все още не сме готови с окончателната програма за честванията, но сме определили основните събития и съпътстващи инициативи.

-Когато посетителят разглежда училището Ви, което изглежда не само „сбъдва мечтите“, а самото то е една мечта, остава с впечатлението, че нямате никакви проблеми. Така ли е наистина?

-Категорично не. Централното стълбище, например, което не е ремонтирано от 1996 година, трябва да се обнови. Остра е необходимостта и от актова зала. Нашето училище е голямо, а няма къде да съберем повече от 80-90 човека. Спортният салон може да побере около 200 души, но там акустиката е много лоша и не е удачен за делови или тържествени събирания. Нуждаем се и от помещение, подходящо за библиотека, която сега се намира в преграден коридор. Имаме и още един „болен“ проблем, който трябва да решим – храненето на учениците. Трябва да има един хубав бюфет, където децата да влязат и да се нахранят, а не да притичват навън под дъжда, под снега и да носят закуските в класните стаи. Така че това са проблемите, които стоят пред училището…

-И накрая, Вашите очаквания за новата учебна година?

-Надявам се, и пожелавам на всички колеги и ученици, тя бъде успешна, ползотворна, безпроблемна и изпълнена с положителни емоции и творчески заряд, с който да напишем новата страница от историята на нашето училище!

 

 

 

 

 

 

 

Коментари