Режисьори и актьори в протестите срещу Гешев


Протестите срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор несъмнено преследват нещо много повече от опит за саботаж на законовата процедура, провеждана в условията на пълна прозрачност и при безпрецедентна подкрепа за кандидата от страна не само на колегите му от съдебната власт, но и от органите на МВР, специалните служби и чуждестранните партньори, пише „Труд“.

Инженерите на напълно нелегитимните откъм цели и средства протестни действия, освен че искат да попречат на работата на държавното обвинение, станало изключително активно в последните години, търсят и политически дивиденти.

Хората, които наливат финансови инжекции в миналите и сегашните протести

Заради това и първоначалната реакция срещу номинирането на Гешев дойде от ГМО-партиите, за чийто последовател (макар реално той да е техен лаборант) се обяви основният виновник за криминалния преход у нас – бившият премиер Иван Костов. Именно с неговата благословия натрупват състоянията си много от клиентите на Специализираната прокуратура от последните години и особено двама от тях – подсъдимите Иво Прокопиев и Цветан Василев.

И понеже няма как Костов, Прокопиев и Василев лично да застанат начело на протестите, защото дори най-близките им не биха ги последвали, от дълги години такива като тях инвестират в инженеринг на превърнали се в своеобразни професионални протестъри персони. Прави впечатление, че формалните „лидери“ на фалшивите протести от последните 5-6 години, какъвто е и този срещу номинацията на Гешев, имат много идентични профили – в повечето случаи това са предимно адвокати, които нямат достатъчно клиенти или изобщо не упражняват тази професия.

На следващо място са провалили се политици, както и аутсайдери с амбиции и с нереално висока себеоценка, които може да се окажат и с лабилна психика и да бъдат дори опасни. Достатъчно е човек да разгледа част от снимките им, които сами са споделили в интернет, за да придобие представа за какви типажи става въпрос. Кои всъщност са формалните (част от истинските изброихме в предишния абзац) лидери на протестите срещу независимостта на прокуратурата?

Христо Иванов – когато става министър на правосъдието в служебното правителство на проф. Георги Близнашки през лятото на 2014 г., се оказва, че това е първият му професионален ангажимент извън работата по грантови проекти на неправителствени организации. Оказва се още, че Иванов е с отнети адвокатски права, защото не си е плащал дори задължителната адвокатска такса, а НПО-то, което е ръководил, има и няколко незаверени годишни финансови отчети.

Иванов произхожда от семейство на заклети комунисти, вероятно заради това и днес е прегърнал болшевишките идеи на неолибералите – повече права за хомосексуалистите и всякаквите видове джендъри, отнемане независимостта на държавното обвинение и свеждането му до дирекция, което би могло да доведе до пълен отказ на държавата от защита на обществения интерес в редица ключови за гражданите въпроси. Методи Лалов – съдията, който под риск от дисциплинарно уволнение реши да напусне съдебната система и да стане политик. Мнозинството от съдиите и служителите в Софийския районен съд приеха с облекчение първоавгустовската новина, че Лалов е подал оставка. Скандали, унижения и обиди към служителите – това оставя зад гърба си съдията, който от години политиканства, с ясното съзнание, че така нарушава етичните правила на магистратите. Лалов е типичният пример за съдия, който търси публичност, вместо „да говори“ с актовете си. Не е ясно и как точно е успял да изпише за последния месец над 100 дела, при положение, че мотивите по толкова не е изписал за цялото първо полугодие.

Георги Б. Георгиев – човекът на Цветан Василев. Нещо, с което дори се гордее, ако съдим по общите им снимки. Видинчанинът, който в миналото пробва да влезе в политиката от ГЕРБ, но е бил отлъчен. После основава т.нар. „гражданско сдружение“ БОЕЦ, което бързо се превръща в инструмент за „активни мероприятия“ на укриващия се пета година в Сърбия основен виновник за фалита на КТБ – Цветан Василев. Георгиев демонстрира агресия и цинизъм по отношение на публични личности и държавни институции, което не пречи на организирани от него сборища да присъства председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, поставил себе си и институцията, която ръководи в услуга на подсъдими и обвиняеми. „Боецът“ Георгиев става нападателен, когато журналисти се опитват да разберат откъде идва финансирането на организацията му. От активността на видинския хулиган (лицето е обект на разследване за хулиганство и нанасяне на телесна повреда на журналистически екип) е видно, че той няма други професионални ангажименти, освен да залива институциите с клевети и доноси и да крещи обидни епитети под прозорците им.

Велислав Величков – преди 20 години е депутат от Пловдив от парламентарната група на управляващия по това време премиер Иван Костов. Последните 3-4 години Величков се изявява като съосновател на т.нар. Инициатива „Правосъдие за всеки“, която първоначално обединяваше близки до Христо Иванов активисти от НПО-та, както и бивши и настоящи служители на Иво Прокопиев, а по-късно започна да обслужва интересите и на Цветан Василев.

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/analizi-i-komentari/rezhisori-i-aktori-v-protestite-sreshchu-geshev_news695554.html?fbclid=IwAR05tDVP3IeqL6FBwXAI3xiRNib7XQhBwjZCwPLcYmjjKYC0xNLXBbS-KiU

Коментари