Разпитват Кьовеши за корупция на 7 март


Бившата ръководителка на румънската антикорупционна агенция и настоящ кандидат за главен прокурор на ЕС Лаура Кьовеши ще бъде извикана на ново изслушване в Отдела за разследване на магистратите по дело, в което е заподозряна във вземане на подкуп, злоупотреба със служебно положение и лъжесвидетелстване, съобщава информационният сайт Зиаре.

Сайтът отбелязва, че изслушването ще бъде точно на 7 март, когато се очаква Брюксел да реши какви ще бъдат следващите етапи от процедурата за избор на европейски главен прокурор.
„Научих първо от пресата, после получих и официално призовката за 7 март“, потвърди Кьовеши за Зиаре.
Делото срещу Кьовеши се базира на жалба на бившия депутат Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, след като бе изпратен на съд по няколко дела за корупция. Той твърди, че през 2011 г. Кьовеши е поискала от него 200 000 евро за връщането от Индонезия в Румъния на бившия финансов директор на рухналия Национален инвестиционен фонд Николае Попа, който бе осъден на 15 години затвор.
Предишното изслушване на Кьовеши беше на 15 февруари, когато тя трябваше да замине за Брюксел, за да участва в процедурата по селекция на бъдещия главен прокурор на Европейската прокуратура. Тя събра най-много гласове след изслушването в две комисии на Европейския парламент.
Зиаре отбелязва, че следващото изслушване на 7 март съвпада с важна среща в Брюксел във връзка с кандидатурата на Кьовеши. Тогава председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ще представи резултата от вота пред Конференцията на председателите, включваща председателя на ЕП и лидерите на политическите групи.
Конференцията на председателите ще реши следващите етапи от процеса на определяне на главния прокурор на ЕС, посочва сайтът.

Коментари