Разливът засегна буферната зона на езерото Вая


Съществено е количеството бензин, което е попаднало в зоната на река Чакърлийка и буферната зона на езерото Вая. Ще има тежка глоба за „Лукойл Нефтохим“.
Това каза по Нова телевизия министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, във връзка с бензиновия разлив от продуктопровод на „Лукойл Нефтохим“.

По думите й, районът е ограничен. Тя обясни още,че екипите на РИОСВ – Бургас, общината, пожарната – сареагирали веднага след получаването на сигнала, за да може да се ограничи разливът. Цяла нощ на мястото на инцидента са изпомпвани замърсени води.

Съгласно информацията, която имаме и становището на експертите от пожарната няма опасност за взрив или от възникване на пожар. Всички мерки за взети. Това, което е притеснително е засягането на буферната зона на езерото Вая”, заяви Василева.

Тя каза, че аварийните екипи са поставили заграждения за ограничаване на разлива.

6 машини изсмукват бензина, попаднал в зоната, добави Василева.

„Освен това сме разпоредили на оператора „Лукойл” да имат грижата за това да отнемат (разлятото) от повърхността”, каза тя и подчерта, че езерото Вая има връзка с морето, но отдалечена.

Езерото е засегнато в най-западната си част. Взети са всички необходими проби.

Във вътрешната част на езерото не е установено замърсяване. Надяваме се, че дъждът, който валя вчера не е допринесъл за разширяването на разлива. Днес отново ще бъдат взети проби. Екипите остават на място”, заяви министър Василева.

Тя бе категорична, че глобата ще бъде тежка, тъй като това е сериозно замърсяване. По думите й, десетки хиляди лева ще бъде размерът на санкцията.

Коментари