Разкопките на Состра приключиха


На ход са мерки за опазване на разкритите старини

Въпреки че разкопките за сезон 2015 приключиха, работата на археологическия обект „древноримска крайпътна станция Состра“ край троянското село Ломец ще продължи до късна есен. Това съобщи зам.-директорът на Националния исторически музей (НИМ) доц. д-р Иван Христов, който години наред ръководи проучванията на античния комплекс.

През последните два месеца са разкрити повече от 350 кв. метра сгради и съоръжения, цялостно са проучени хипокустните системи за отопление на римските сгради, разкрити са цистерна за изолация на голям басейн и няколко странични помещения. „Повече от трийсет „Камаз“-а пръст излязоха от този обект, изкопани на ръка от пет човека“, шеговито обобщи археологът, но не на шега отбеляза, че в крайна сметка резултатът е сериозно увеличаване на експозиционната площ.

Сега стартира следващият етап, свързан със съхраняването на разкритите старини, които времето през есента и зимата може бързо и лесно да увреди. „Със средства, предоставени от Община Троян, инж. Марин Радевски, „Ротари клуб“ – Троян, и НИМ започнахме изграждането на защитни конструкции над основните помещения на станцията. Практиката показва, че използването на масивни покривни системи предпазва от дъжд и сняг и запазва всичко, което е разкрито“, обясни археологът и припомни, че покривът над римския басейн, разкрит в същия участък миналата година, успя да го запази така, че и „до ден днешен той не е мръднал“.

Съхраняването на старините е задължително, тъй като целта е рано или късно да се направи цялостна консервация и реставрация на станцията, а разкритото да бъде експонирано и достъпно за посетители. Обмисля се и инвестиционно проектиране на целия античен комплекс Состра, включващ не само крайпътната станция, но и крепостта, в която е бил военният лагер, раннохристиянската базилика („Гергьова черква“) и съхраненият участък от римския път. „В тази насока се работи още от пролетта, когато в НИМ се събра работна група от архитекти, занимаващи с проектиране на консервация и реставрация на недвижими културни ценности – един много сериозен екип, който се ангажира, ако спечели обществената поръчка, да започне изработването на цялостен проект за Состра. „Защото без проект, който е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Министерството на културата, ние не можем да вземем дори евроцент от Европейския съюз“, заключи накрая доц. Иван Христов.

Коментари