Пъстро, многолико и носещо много настроение – завърши 24-то издание на Български фестивал на сливата


На 25-ти септември Кметът на Община Троян Донка Михайлова закри 24-то издание на Български фестивал на сливата – една традиция с много вкус и настроение. В рамките на четири дни, от 22 до 25 септември, организаторите предложиха на всички посетители на Фестивала в Троян и Орешак много забавления, разнообразна програма, изненади и вълнуващи изживявания.

Иновативното културно събитие, което продължава да носи и предава на поколения троянци и гости на общината традициите и балканджийския дух, започна на 22-ри септември – Деня на Независимостта на България. Фестивалът беше открит в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак от управителя на Изложението и домакин на събитията в Орешак – Иван Чакъров, кмета г-жа Донка Михайлова, Народния представител Антон Долапчиев, Велички Епископ Сионий – игумен на Троянския манастир, ръководството на Община Троян и кмета на с. Орешак, а програмата продължи с концерт на певицата Тони Димитрова.

sl8С празнично слово на Кмета на Общината в гр. Троян започна този знаков, български празник, който беляза 108 години от един от най-значимите държавни актове в историята ни. Кметът прочете няколко изречения от манифества, написан от Малинов в нощта между 21-ви и 22-ри септември, с който се прогласява независимостта на България. „От тогава и до днес, цели 30 години Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о’ Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ.“ Г-жа Михайлова припомни троянското участие в този процес. „Нека в този ден направим нещо мъничко, за да се чувстваме горди и достойни българи и троянци – да разкажем на децата си една история, с която България се гордее.“, с тези думи се обърна Донка Михайлова към жителите и гостите на Троян. Любимците на България – „Виво Монтана“ се погрижиха за празничното настроение в този ден и ускориха пулса на гостите на празника.

На 23-ти септември всички посетители на Фестивала станаха част от една стара и любима традиция, ритуала по запалване казана за изваряване на ракия. Тази година Главен майстор на ракията стана един млад, талантлив и амбициозен троянец, познавач на качествата на кехлибарената напитка, троянец – преборил се с голяма конкуренция и взел титлата Сомелиер на България за 2016 г., двадесет и две годишният Илиян Петракиев. Под звучите на гайдарите от Асеновград и погледите на стотици гости на Фестивала, кметът Донка Михайлова и Илиян Петракиев запалиха казана за изваряване на ракия. Той бе и председател журито, което отличи най-добрата ракия за 2016 г. – тази на Величко Свилански от гр. Априлци.

Неизменна част от празника бяха водещите – специалният гост на Троян – актьорът Александър Сано и неговият ко-водещ Маргарита Мондешка от троянското читалище „Наука – 1870 г.“. Те се грижиха за настроението и духа на Фестивала.

sl6В традиционното дефиле се включиха над 200 самодейци, танцьори, кукерите от с. Войнягово и от с. Каравелово, гайдари. Сред официалните лица на откриването бяха: Н. Пр. д-р Ахмед ал Мадбух, Извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина в България, Народните представители Иван Миховски и Джейхан Ибрямов, Татяна Дончева – председател на „Движение 21“, кметовете на общините Велики Преслав и Елена, официална делегация от гр. Драма, Гърция. Водещите бяха подготвили изненада за официалните лица и ги подложиха на предизвикателството да дегустират три вида ракии и да открият коя е троянската сливова ракия. Без проблем гостите отгатнаха кой е кехлибареният троянски еликсир. Вечерта всички посетители на Фестивала се насладиха на изпълненията на Държавен ансамбъл „Филип Кутев“.

Традиционно, съботният ден бе запазен за младежите. Концерти изнесоха троянските таланти – солистите на Студия „Гласове“ при НЧ „Наука-1870 г.“, прекрасните дами от „Grant Quattro”, гр. Пловдив и любимката на много тийнейджъри и дъщеря на Данчо Караджов – Лора Караджова с балет. През деня се проведоха дегустациите на ракия от публиката, която определи домашно приготвената ракия на Венета Георгиева за най-пивка. През деня, жури в състав Силвия Църовска (комплекс „Хитър Петър“), Биляна Милушева (хотел „Каза арт“) и Александър Сано (водещ на предаването „Мама готви по-добре“ и водещ на Фестивала) оцениха най-вкусните ястия в категориите: Основно ястие или предястие със сини сливи; сладкиши със сливи и сладко със сливи. Безкомпромисно наградите грабнаха – Любомир Досев, Галя Атанасова и Радосвета Крумова-Костуркова.

Клоуни и аниматори се грижиха за настроението на малки и пораснали деца в четирите празнични дни. Венета Цочева предложи цветно аранжиране, като красивите изделия се продаваха с благотворителна цел – набиране средства за Общинския солидарен фонд за лечение на жители на община Троян. Традиционно, учениците от НГПИ „Проф. Венко Колев“ изработиха арт инсталация на пешеходния мост в централна градска част, кръстен „Произходът на щастието“.

sl5Тази година „Улица на занаятите“ събра над 80 майстори и занаятчии от различни краища на страната, а голямата сцена се оказа малка за над 43 самодейни състава, които излязоха пред троянска публика в рамките на два от фестивалните дни.

24-то издание на Български фестивал на сливата завърши с грандиозен концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, които накараха целия площад на града да танцува и пее повече от един час.

Кметът на Общината благодари на всички за тазгодишния фестивал – читалища, самодейци, занаятчии, на жителите на общината, които отвориха сърцата си в тези четири дни и съпреживяха една традиция с много вкус и настроение в Троян и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак. Организаторите започват работа за подготовката на юбилейното издание на Фестивала през 2017 г.

 

Коментари