Първо областно кулинарно състезание в СОУ „Васил Левски“ – Троян


99Областно състезание по професии за готвачи и сервитьор – сомелиери се организира и проведе за пръв път в СОУ „Васил Левски“ – Троян. Участие взеха отбори от професионални гимназии и професионални паралелки от Априлци, Летница, Ловеч, Тетевен, Троян и Ябланица.

Състезанието се проведе в два раздела – за готвачи и за сервитьор – сомелиери. Готвачите имаха за задача да подготвят 3-степенно меню, което в последствие сервитьор – сомелиерите поднасяха, заедно с презентация на подходящите за храните сортове вино. Участниците и в двата раздела имаха по два часа на разположение да наготвят, да сервират и да презентират ястията и напитките.

За целта се използва материално – техническата база за професионално обучение в СОУ „Васил Левски“.

 

Журито
Журито

Компетентно жури в състав: /за готвачите/ шеф Елена Мaнчева, член на Българската асоциация на професионалните готвачи, с дългогодишен опит в журирането на национални състезания и Кристина Йорданова, възпитаник на СОУ „Васил Левски“, дългогодишен шампион в редица кулинарни състезания, понастоящем студентка по ресторантьорство и хотелиерство, /за сервитьор-сомелиерите/ Деница Босева, ученичка в професионалната паралелка в СОУ „Васил Левски“ и многократен медалист в кулинарната сфера, Кристиян Хранов, Любомира Прокопиева и Валентин Бечев – мениджъри на хотели и ресторанти в Троян и страната.

Класирането в края на състезанието бе следното: при готвачите пръв се нареди отборът на Ловеч, втори – на Троян, трети – на Ябланица. При сервитьор – сомелиерите първи се класираха участниците от Тетевен, втори – от Троян, трети – от Ловеч.

9Индивидуално класирането изглеждаше така.
В категория „Сервитьор – сомлериер“:
първо място – Елена Мариянова Варджийска – Тетевен,
второ място – Светла Петкова Маринова – Троян,
трето място – Лариса Диас Баташело- Ловеч.
В категория „Готвач“:
първо място – Маруся Адрианова – Ловеч,
второ място – Станимир Гачевски – Троян,
трето място – Стела Страхилова Цонкова – Ябланица.

Награждаването на победителите се състоя в ресторанта на хотел „Шато Монтан“.
Официални гости на събитието бяха Еленко Начев – началник на РИО на МОН – Ловеч, Розка Петкова – старши експерт по професионално образование в РИО на МОН – Ловеч, Розалина Русенова, директор на СОУ „Васил Левски“ – Троян, инж. Ангел Балев, помощник – директор в СОУ „Васил Левски“ – Троян.

Розка Петкова връчи сертификатите на учениците от професионалните паралелки „Организация на хотелиерството“ в СОУ „Васил Левски“ за успешно завършеното практическо обучение, осъществено по проект „Ученически практики“, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, финансирана от ЕСФ.

Добрата новина, която съобщи Розка Петкова е, че от догодина проектът „Ученически практики“ ще бъде продължен с нова сесия.
Победителите в състезанието награди Еленко Начев. Те получиха грамоти, осигурени от РИО на МОН – Ловеч и предметни награди от СОУ „Васил Левски“.

Областното състезание за готвачи и сервитьор – сомелиери се проведе при перфектна организация благодарение на преподавателките по професионални предмети в СОУ „Васил Левски“ – Троян Иванка Църова и Милена Мартинова.

Сега им предстои да подготвят учениците за участие в Регионално кулинарно състезание, което ще се проведе през март в Албена. От там се очаква квота за участие в състезанието за Националната кулинарна купа, което ще се състои през месец април в Пловдив.

СОУ „Васил Левски“ – Троян ще има участници в следните състезателни категории: „Най-добър млад готвач”, „Най-добър млад хлебар, сладкар”, „Най-добър млад сервитьор“, „Най-добър млад барман“.

Източник: vlevski.eu

Коментари