Първата есенна седмица започва със слънце


В последните дни на септември се очакват есенни валежи

Тази седмица официално настъпва есента. От вторник нататък денят ще започне да се скъсява за сметка на нощта с по 5 минути всеки ден.

Първата половина на седмицата ще е слънчева. Сутрините – прохладни с температури между 6 и 11 градуса с мъгли в някои райони на Източна България. Следобедите – сравнително топли, термометрите ще гонят стойности между 22 и 27 градуса.

Около крайбрежието в понеделник морето ще е неспокойно с вълни между 1 и 2 метра, но от вторник нататък вълните ще стихват. Прохладен североизточен вятър, температури на въздуха между 22 и 24 градуса, на водата – с градус-два повече.

Втората част на седмицата ще е по-динамична. Дневните температури ще продължат своя ход нагоре до петък. Но в сряда привечер и в четвъртък следобед се оформят краткотрайни валежи с гръмотевици в западната половина на страната.

Първите по-значителни есенни валежи засега се очертават в последните 3 дни на месеца. В Средиземноморието ще се установи зона с ниско атмосферно налягане, която ще се движи на изток над Балканския полуостров. Така в периода 27-30 септември се очакват валежи, които в зависимост от пътя на циклона на места ще са интензивни. Температурите също ще паднат с няколко градуса надолу.

В края на тази седмица се очакват и геомагнитни смущения. Те ще започнат около 25 септември с кулминацията в неделя (27 септември).


Коментари