Пчеларска среща и пенсионерски събор в Троянския балкан


Туристическият комплекс „Беклемето“ в Троянския балкан за поредна година бе домакин на две традиционни прояви – 22-ото издание на двудневния Национален преглед на художествената самодейност за пенсионерски клубове и народни читалища и 51-ата пчеларска среща „Север-юг“. Въпреки лошото време и двете прояви, които започнаха на 22 август сутринта, се радваха на завидно голям интерес.

В пенсионерския събор надпяване с по три песни се включиха около 50 състава от цялата страна, състезавайки се за 7 награди. Носителите на призовете определи жури от трима членове – специалисти в областта на музиката. Участниците тази година са с 8 повече от миналата, като са върнати около 20 състава, обясни Митко Павлов – председател на Общинската организация на пенсионерите в Троян.

Обичайно оживление предизвика и пчеларската среща, която отдавна е напуснала двустранния формат на трояно-карловска инициатива и се е превърнала в национален форум. Заради нея на Беклемето бяха пристигнали не само пчелари, но и производители на различни продукти от мед, на техника, инвентар и препарати, използвани в пчеларството. Не липсваше и щанд със специализирана литература.

По традиция освен базар, на който можеше да се дегустират и закупят всякакви видове мед и пчелни продукти, в програмата на срещата фигурират задължително лекция и дискусионен клуб по актуални за сектора теми. Тази година те бяха свързани с новости в борбата срещу вароатозата – паразитна болест по пчелите и един от най-сериозните проблеми за пчеларите. Лекцията изнесе доц. Юлиян Станчев – председател на областната организация на Съюза на българските пчелари. Приветствие към колегите си от името на Съюза поднесе неговият председател Михаил Михайлов. Сред официалните лица на форума бяха още председателите на Общински съвет – Троян, Ангел Балев, и на постоянната комисия по култура към него Розалина Русенова.

И двете прояви – пенсионерският събор надпяване и пчеларската среща „Север-юг“, чийто съорганизатор е Община Троян – бяха открити от зам.-кмета Поля Димова. Тя поздрави участниците от името на градоначалника Донка Михайлова и им пожела да се забавляват въпреки неприветливото време.

Коментари