Психар разби ловен магазин и рани с нож двама мъже


Психично болен опита да обере ловен магазин и рани двама мъже, опитали да му се противопоставят и да го спрат.

Екшънът се разиграл в събота през нощта в центъра на Горна Оряховица. Мъжът, чийто познати го знаят с прозвището Харо, „въоръжен” с устройство за разбиване тип „кози крак” и метална щанга, опитал да взломи входната врата на магазин за ловно-рибарски приндлежности. Алармарата на магазина обаче се включила и на мястото веднага пристигнали охранител с автомобил от частна фирма. Гардът опитал да задържи взломаджията и да го отведе в полицията, но мъжът изведнъж измъкнал от дрехите си нож и го нападнал, като го намушкал в ръката. На помощ се притекъл мъж, живеещ в района, но също бил порязан от ножа на агресивния обирджия.

След намеса и на полицията нападателят е задържан и е отведен в районното управление на МВР.

Той е на 64 години и е освидетелстван официално

като психично болен и шизофреник. Преди 40 години лежал в Ловешката психиатрия. Пред полицаите обяснил, че искал да разбие магазина и да се снабди с оръжие, защото смятал да „хване гората”. Познати на мъжа също споделят, че пред тях той неведнъж признавал, че му било писнало от всичко и всички, искал да избяга в гората, да стане партизанин и да раздава справедливост за обикновените хора, които били непрекъснато стъпквани и мачкани от богатите.

В понеделник нападателят ще бъде прегледан основно и може да бъде настанен за лечение в психиатричната болница в село Церова кория. Ще му бъде назначена и психиатрична експертиза, която трябва да докаже дали той изобщо може да носи наказателна отговорност за извършеното нападение и за причинените телесни повреди на двамата, пострадали от ножа му. Самите пострадали за щастие се отървали само с леки наранявания по ръцете. След прегледа в Спешна помощ,

раните им са били обработени и зашити,

и те са изписани за домашно лечение.

Случаят с въоръжения шизофреник става пет години след трагичния инцидент в град Лясковец, когато друг психар, Петко Петков, с огнестрелно оръжие застреля един и рани четирима служители от специализирания отряд за борба с тероризма. След този случай в обществото и в парламента се повдигна въпросът за засилване на контрола над оръжията, за да се намали достъпа до тях от страна на психично болни и опасни лица.

Коментари