Променят конституцията заради далаверите при приватизацията, под ножа попадат големите грабители на България – Борис Бояджиев и Николай Банев

Депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид готвят проекта, от ГЕРБ подкрепят искането


В поредица от публикации ви разказахме за скандалните приватизационни сделки на Николай Банев и Борис Бояджиев, които разграбиха българските предприятия за жълти стотинки и изгониха младите хора да търсят препитание в чужбина.

Правителството започна  промени в конституцията, предвиждащи отпадане на давността за престъпления, свързани с приватизацията.

Ден след като Йордан Цонев от ДПС анонсира събирането на подписка за редакция на основния закон, от ГЕРБ също обявиха, че стоят зад това искане.

„ДПС е първата политическа сила, която настоява да излезе цялата истина за приватизацията в България. Разгледахме внимателно законовите рамки и след проверка установихме, че Конституционният съд определя давностен срок за този вид сделки. За това с колегите Делян Пеевски и Хамид Хамид ще инициираме съответните законодателни мерки, с които да се даде правен инструмент на контролните органи да разследват сделките по раздържавяването”, заяви пред Блиц Йордан Цонев.

“Нашата цел е да дадем правен инструмент в ръцете на държавните контролни органи, с помощта на който те ще стигнат до сделките, които са нанесли най-големи щети на българската икономика”, добави депутатът.

На брифинг по темата в понеделник шефът на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов обясни, че правният екип на управляващите е обмислял пет варианта, свързани с ревизия на приватизационните сделки. Сред тях били и промени в Наказателния кодекс, но в крайна сметка се спрели на редакциите в основния закон. Самата поправка пък предвижда създаване на нов текст, който да гласи, че „не се погасява по давност наказателното преследване и изпълнението на наказание за тежки престъпления, извършени при или по повод приватизацията през периода 1992 – 2017“.Този вариант обаче бил по-сложен и за да може да мине по т.нар. бърза писта, е необходима подкрепа на квалифицирано мнозинство от три четвърти, което на практика означава поне 180 депутати. Ако обаче не се стигне до тази широка подкрепа, ще трябва да се премине към т.нар. бавна писта, при която за да бъдат приети поправките, са необходими гласовете на две трети – 160 народни представители, но гласуването може да стане два месеца по-късно. За да бъдат внесени поправките в конституцията, пък били нужни подписите на най-малко 60 депутати.

От ГЕРБ обявиха, че ще търсят възможно най-широка подкрепа, включително и от опозицията.

„Всички останали освен ПГ на БСП вече заявиха готовност – „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“ са заявили отдавна, че ще се борят с всички порочни практики, смятам, че ще ни подкрепят“, посочи депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, като допълни, че ще очакват и „златния пръст“ на соцлидерката Корнелия Нинова, въпреки че и тя самата е участвала в раздържавяването по времето на Иван Костов.

Именно престъпните сделки с държавни активи по времето, в което Иван Костов бе премиер, заемат най-голям процент от далаверите при приватизацията по времето на прехода. Под опеката на Костов авиокомпания „Балкан“ бе дадена на цената на тристаен апартамент, а комбинатът „Кремиковци“ бе приватизиран за 1 долар.

Благодарение на приватизационните далавери Командира успя да отгледа свои олигархични отрочета като Иво Прокопиев, който направи първите си милиони именно благодарение на скандалните схеми с РМД-та за придобиването на „Каолин“ и „Дамяница“. Поради тази причина олигарсите на Фетхуллах Костов са изключително притеснени от предстоящата опасност да им бъде потърсена наказателна отговорност за далаверите и затова финансираните от тях медии във фабриката за фалшиви новини не спират да произвеждат манипулации по адрес на неудобните за тях личности.

Коментари