Прокуратурата започна разследване за манипулациите при случайното разпределение на дела


В Троян се работи по същата схема … ШОК

Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за манипулациите в системата за случайно разпределение на дела, констатирани в одитния доклад за сигурността й, за който „Правен свят“ вече съобщи. Това заяви по време на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Сигналът по повод констатациите в доклада е подаден от шестима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) – петима от Съдийската колегия и един от Прокурорската колегия.

Повод за образуването на досъдебно производство е приключил доклад от независими одитори, който установил, че централизираната система, въведена в случайното разпределение на делата в съдебната система преди пет години от тогавашния правосъден министър Христо Иванов, може да бъде обект на цялостна манипулация“, заяви Милева.

„Докладът е получен във ВСС. След като са се запознали с него, шестима от членовете на съвета ­- петима от съдийската колегия и един от прокурорската колегия, са подали сигнал в прокуратурата. Разпитани са вече и първите свидетели във връзка с делото. Одитният доклад е констатирал, че неоторизирано лице, стига да има електронен подпис и минимални компютърни познания, би могъл да проникне в системата и да извърши разпределение на дело“, описа ситуацията говорителят на главния прокурор.

Тя даде и пример с конкретна ситуация, като посочи, че човек с достъп до Районен съд – Враца е можел да разпределя дела в София, Велико Търново, на практика във всички градове. „Освен това IT – специалистите не са съдействали при одита и са отказали достъп до сървъра за случайно разпределение на дело, което е наложило тази сутрин прокурор от СГП да отиде във ВСС да получи достъп до данните. Този пълен достъп е от изключително значение за разкриване на обективната истина и за това осъщестяван ли е неконтролиран достъп до системата за случайно разпределение на делата. Този достъп до системата би позволил да се установи кой и кога е имал достъп до системата и има ли нерегламентирано добавяне или изтриване на IP – адреси на ползватели, които не би следвало да имат достъп до системата“, припомни Милева.

„Досъдебното производство в СГП има за цел да установи осъществена ли е злоупотреба с централизираната информационна система за случайното разпределение на делата. И, ако има – от кого“, каза още говорителят на главния прокурор и уточни, че вече са стартирани и първите разпити на свидетели.

Сийка Милева обяви, че делото е взето на специален надзор от Върховната касационна прокуратура, както и че Европейската комисия (ЕК) ще бъде запозната със случая. „Фактите са изключително сериозни и притеснителни. С категоричност мога да заявя, че прокуратурата ще бъде безкомпромисна при установяването на всички факти и обстоятелства за разследването и без значение за опитите за натиск, които сме сигурни, че ще последват. На карта е подложено доверието на цялото българско общество в една от трите власти – съдебната власт. Тъй като става въпрос за система за случайно разпределение, която е работила почти 5 години, а в този период страната ни е била под действието на Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, прокуратурата своевременно ще уведомява ЕК за всички предприети от нея действия, както и българското общество“, посочи още Милева.Коментари