Прокуратурата влезе в кабинетите на президентския секретар Пламен Узунов и на съветника Илия Милушев


Два кабинета в президентството, свързани със съветника на президента Илия Милушев и секретарят му по правни въпроси Пламен Узунов се претърсват в момента на Дондуков 2.

Това обяви главният прокурор Иван Гешев в Габрово във връзка с нахлуването на Спецпрокуратура, Военна прокуратура и СДВР в сградата на президентството.

„Това, което мога да кажа е, че до колкото съм запознат, се провеждат действия по претърсване и изземване по два обекта и два кабинета в сградата на президента, които се използват от негов съветник и секретар, заради търговия с влияние“, разкри Гешев. Става въпрос за Пламен Узунов, който се разследва за търгвия с влияние.

„Това е по две отделни досъдебни производства. Едното е на военно окръжната прокуратура, а другото е дело, с което всички са запознати – касае престъпно сдружение за търговия с влияние ”, обясни главният прокурар.

Той допълни, че тези действия са предприети след разрешения от два съда. „Кой е надлежния ред за изискване на тези документи? След като прокурор получи разрешение от съд, значи е извършен анализ и е законосъобразно и правилно. Нямам представа дали ще има арести. Представляващите прокурори ще анализират и съобщят“, допълни той.

„По едно от делата на Военно-окръжна прокуратура съветник на президента предоставя доброволно материали с гриф по Закона за защита с класифицирана информация. (Вероятно става въпрос за Илия Милушев, б.ред.) Трябва да се провери какво още има в касата, в която се твърди, че са намерени. Не знам за какво престъпление ще съберат доказателства и дали ще съберат доказателства. По другото досъдебно, оценката е на Специализираната прокуратура“, заключи Гешев.

„Целите на прокуратурата и нашите приоритети са противодействие на конвенционалната престъпност, но трябва да има реакция от правителството и Народното събрание, за повече работни места“, коментира още главният прокурор в Габровско. 

Междувременно, от ДАНС съобщиха, че са отнели достъпа на Милушев и Узунов до класифицирана информаци заради данни, че двамата са ненадеждни. „Нa 9 юли 2020 г., въз основа осъществяване на законово регламентираните функции на Държавна агенция „Национална сигурност”, са връчени Отнемане на разрешение за достъп до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“ на лицето И.М. и Отказ за достъп до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“ на лицето П.У. Лицата са висши служители в Администрацията на Президента на Република България. В хода на осъществяване на законово регламентираните функции на ДАНС, за същите лица са придобити данни за ненандеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация“, съобщиха от ДАНС.

Коментари