Преслав Кулеков: За последните няколко години успях да развея българското знаме от най-високото място на почетната стълбичка


–  КАК ПРЕМИНА ЗА ВАС 2018Г. И ОЦЕНКАТА ВИ ЗА НЕЯ?
– Тази година е една от най-успешните в моята спортна кариера. Успях да спечеля абсолютна титла, както на европейското, така и на световното първенство, с което станах първият състезател, който ги е спечелил в една календарна година.

– КАКВА Е ЦЕНАТА НА УСПЕХА?
– Много труд, лишения и саможертви. Както в други спортове, така и в Комбат Рестлинг, парите идват от спонсори,но най-вече от джоба на състезателите, с което ние лишаваме собствените си семейства в името на победата.

– А БИХТЕ ЛИ МИ КАЗАЛИ МАЛКО ПОВЕЧЕ ЗА САМАТА ДИСЦИПЛИНА КОМБАТ РЕСТЛИНГ?
– Това е микс от борба, джудо и самбо. Води своето начало от Япония. Победата може да бъде чрез отказване на противника или по точки. Позволени са всички ключове и задушаващи похвати от самбото и джудото.

– ВЪПРЕКИ РЕЗУЛТАТИТЕ ВИ НЕ ПОПАДНАХТЕ В АНКЕТАТА ЗА СПОРТИСТ НА ТРОЯН 2018Г. ЗАЩО? 
– Може би не съм направил достатъчно, за да попадна в нея, но доколкото разбрах в нея участвали само посочени от определени спортни клубове състезатели. Другото, което прави впечатление е неясният и непрозрачен регламент.

– ЧУВСТВАТЕ ЛИ СЕ ОБИДЕН?
– Моята мотивация никога не е била наградите и материалните облаги, а чувството за изпълнен дълг пред родината. За последните няколко години успях да развея българското знаме от най-високото място на почетната стълбичка, в 5 различни държави на 3 континента. За мен е чест да показвам пред целия свят силата и духа на Балкана.Тази година по мое настояване и годишнината от обявяването на Троян за град, екипите на националният отбор бяха със знамето на 34 пехотен полк на гърдите.

– ВИДЯХ НЯКОЛКО ПЛАКАТА С ВАС ОТ КЪДЕ СА?
– Тези, които са тук са от шампионата на Азия и Европейското тази година, явно имам и почитатели щом ме слагат по плакатите.

– РАЗБРАХ, ЧЕ ИМАТЕ ИНТЕРЕСЕН ПРЯКОР В СПОРТА.
– Така е. Миналата година по време на срещата ми с канадски противник, неговият треньор извика „Атакувай губиш“, а той отговори „ Не мога да му направя нищо това е голяма българска мечка“ .

– КАКВО СИ ПОЖЕЛАВАТЕ ЗА СЛЕДВАЩАТА 2019 ГОДИНА?
– Здраве и късмет, другото се постига с труд и желание.

Коментари