Прекратиха правомощията на цял Общински съвет


С решение на Общинската избирателна комисия в Павел баня са прекратени предсрочно правомощията на целия Общински съвет. Кметът обвини ДПС.
В 14.00 часа общинските съветници се събират на извънредно заседание, предаде БНР.

Извънредното заседание на Общинската избирателна комисия пък е приключило към 18.00 часа в петък, когато за първи път от много време председателката на комисията Цанка Христова успяла да събере 10 от нейните членове.

Решението за прекратяване на правомощията на целия Общински съвет, което е прецедент в историята на страната, е на основания член 27, ал.1 от Закона за местната власт и местното самоуправление, според който, ако в продължение на три месеца Общинският съвет не е заседавал, той се разпуска и се насрочват извънредни избори до три месеца.

Христина Петрова, председател на Общинския съвет, каза, че свиква извънредното заседание днес с една-единствена точка – приемане на декларация до президента, премиера, председателя на Народното събрание и главния прокурор, в която това решение на Общинската избирателна комисия ще бъде определено като саботаж на местната власт. По думите ѝ до тази сутрин протокол от заседанието на Общинската избирателна комисия не е публикуван на страницата на ЦИК в интернет, както изисква законът.

Според кмета на общината Станимир Радевски дотук се е стигнало, тъй като решенията на Общинския съвет са били силно зависими от волята на Иса Бесоолу – съветник от ДПС, чийто мандат трябваше да бъде прекратен още преди три години, когато тогава в сила влезе присъдата му за корупционна сделка.

Общински съветник трети мандат и водач на листата на ДПС, той бе осъден за това, че обещал 10 хиляди лева подкуп на лицензиран оценител, като залогът бил 21 дка на пъпа на Павел баня, припомня БНТ.

Ако общински съветник е осъден на лишаване от свобода, трябва да бъде освободен предсрочно. Пише го в закона за местното самоуправление. Присъдата на Бесоолу е условна с тригодишен изпитателен срок. Влиза в сила на 10-ти юни 2012-та, половин година, след като вече е избран в местния парламент за трети път. Бесоолу продължава мандата си. А сега, едва от половин година, в местната ОИК предлагат той да бъде уволнен, но безуспешно„, коментира Радевски пред телевизията.

Той заяви още, че щом един човек кара кола за 250 000 лева, е много богат.

Самият Бесоолу коментира по телефона от Германия, където се намира в момента.

Аз не съм получавал от ОИК писмо, нито от Прокуратурата, нито от съда за прекратяване на правомощията като общински съветник„, заяви той.

На въпрос дали е притискал хора да не гласуват в Общинската избирателна комисия да бъдете освободен той отговори, че нито се е срещал с някой от ОИК, нито е натискал някой, нито го интересува.

Източник: dir.bg
Коментари