Преизбраха Сергей Станишев за президент на ПЕС


С 69,5 процента от гласовете Сергей Станишев беше преизбран за председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) на десетия конгрес на партията в Будапеща, предаде БНР.

В гласуването участваха всички партии от левия политически спектър в ЕС с общо 419 гласа. Валидните бюлетини са били 404, стана ясно след гласуването.

Станишев остана сам в надпреварата, след като опонентът му Енрике Барон Креспо оттегли кандидатурата си по време на конгреса.

Сергей Станишев ще бъде начело на европейската левица за следващите две години и половина. Неговият опонент, 71-годишният Креспо, беше изпратен с бурни аплодисменти след речта си пред делегатите, като говори на английски, испански, немски и италиански. В нея той подчерта, че ПЕС трябва да работи със сестринските си партии и с гражданите, както и че социалистите трябва да се борят за гласовете на тези, особено млади хора, които не гласуват.

В края на речта си обаче Креспо заяви, че оттегля кандидатурата си за президент на ПЕС. Гласуването се състоя, съгласно Устава на партията, и резултатите отчетоха: 404 валидни бюлетини от общо 419:283 – за Станишев, 67 – за Енрике Креспо.

Новоизбраният президент на ПЕС Сергей Станишев благодари за подкрепата и на своя опонент, който, по думите му, го е вдъхновил за още по-усилена работа по време на кампанията:

„Първо – искам да благодаря на всички партии и хора в нашето голямо семейство, които застанаха зад мен в тази кампания. Искам да благодаря и на Енрике Барон Креспо, който е един изключително уважаван член на нашето семейство, с голям авторитет, опит и минало. И в тази ситуация неговата кандидатура беше предизвикателство за мен и ме мотивира да работя още по-активно, за да спечеля доверието на толкова много партии. Мисля, че и самият Енрике каза в мотивите за неговото оттегляне – защото, след като е провел консултации с партиите, е стигнал до този извод“, заяви бившият български премиер.

Станишев очерта и най-важния приоритет пред европейските социалисти:

„Трябва да имаме нови кампании, които ясно показват нашата идентичност – и в защита и подкрепа на жените в цяла Европа, за тяхно равностойно заплащане, и, разбира се, темата „деца; защита на майчинството“ – според мен това трябва да бъде тема на социалистите и демократите в Европа, защото не може да приемем в най-богатия континент, в най-богатия съюз да има гладни деца. И това трябва социалистите да го борят“, заяви Станишев.

В речта си пред делегатите на Десетия конгрес на ПЕС в Будапеща Сергей Станишев пламенно призова левите партии за общи усилия за спечелване на европейските избори през 2019 г., „не заради властта, както ЕНП, а в името на хората“.

Сергей Станишев е на върха на втората по големина политическа организация в Европа ПЕС от 2012 г., когато беше избран с 91% от гласовете.

Допреди месец бившият български премиер нямаше конкуренция за лидерството в ПЕС. Изненадващо срещу него се изправи 71-годишният испанец Енрике Барон Креспо – бивш председател на Европарламента в началото на 90-те години и бивш министър на транспорта в Испания. Тази неочаквана кандидатура беше коментирана дори като отчаян ход на испанската левица, която е в трудна ситуация заради нарастващата подкрепа за радикално лявата ПОДЕМОС.

905 са делагатите на Конгреса на ПЕС в Будапеща, от които 419 са тези с право на глас, които определиха кой ще е начело в следващите 2 години и половина.

Коментари