Президентът удостои с държавни отличия инженери, участвали в проектирането и строежа на столичното метро


Президентът Росен Плевнелиев удостои с висши държавни отличия изпълнителния директор на „Метрополитен“ ЕАД проф. д-р инж. Стоян Братоев и неговия екип за заслугите им при проектирането, строителството и въвеждането в експлоатация на софийското метро.
На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 проф. д-р инж. Стоян Братоев беше отличен с орден „Стара планина“. С медали „За заслуга“ държавният глава удостои инж. Кирил Зайков, инж. Валентин Тодоров, инж. Димитър Тодоров и проф. инж. Божидар Божинов, които също са взели участие в проектирането, строителството и въвеждането в експлоатация на метрото в София. Президентът Росен Плевнелиев посочи, че наградените са показали достойно изпълнение на професионалните си отговорности при реализацията на сложен, стратегически за страната проект. Държавният глава отбеляза, че проф. Стоян Братоев е поел огромна отговорност за милиардни проекти, които помагат за модернизацията на България и изпълнява ангажиментите си със сърце и посветеност.
Президентът заяви, че проектът за строежа на метрото се изпълнява прозрачно, ефективно и в срок, като тази оценка е давана нееднократно и от представители на Европейската комисия. Метрото в София е проект от обществено, национално и европейско значение, с изключителна сложност и достойно изпълнение, посочи Росен Плевнелиев. Президентът изрази надежда проектът да бъде следван като пример заради начина на реализация и ефективност.
Благодарение на метрото българската столица е по-атрактивна дестинация за живот, за бизнес, за култура, посочи държавният глава. Президентът отбеляза, че реализацията на подземния градски транспорт дава самочувствие, че страната ни има капацитета да изпълнява отговорно сложни проекти.
„Модернизацията на България е без алтернатива“, посочи още държавният глава и допълни, че през последните години развитието на инфраструктурата е кауза за българските институции.
Коментари