Представител на Световната банка: Избягвайте работата с държавните институции в България


Ако сте чужда или нова компания в България и искате да успеете, избягвайте правителствените институции, колкото може повече.

Това посъветва Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, предаде БГНЕС.

По време на кръгла маса за растеж и заетост в България Томпсън сподели опит от престоя си в страната.

Той изброи четири правила за това как може да си успешен в България, ако си чужда или нова българска компания, която иска да инвестира на пазара у нас.

Като първо и най-важно експертът на Световната банка посочи – да се избягват правителствените институции, колкото може повече, независимо дали правителството е регулатор или клиент.

Има достатъчно доказателства за ненадеждност и непредсказуемост на правителствените институции, аргументира се Томпсън.

Втората му препоръка е да се минимизират договорите, с когото и да било. Ако внесете в съда дело за договор е много възможно да загубите, посочи финансовият специалист.

„Третото е, да имате стратегия за придобиване на онези умения, които са необходими. Много от компаниите имат проблеми с липса на достатъчно квалифицирани хора с необходимите умения. Трябва да имате ясен план за това как да промените степента на умения на работниците“, изтъкна Тони Томпсън.

Четвъртата му откровена препоръка е да се избягва влизане в отношение със силните на деня на пазара, защото те ще направят живота ви ад и ще ви изхвърлят от бизнеса.

Постоянният представител на Световната банка у нас обобщи, че е необходима реформа в публичната администрация и договорната система, защото имат отношение към бизнеса.

„Провеждане на реформа в образованието е важно, за да се развива страната. Нужна е и силна политика на конкуренция за преодоляване на монополното положение на силните на деня компании“, убеден е Томпсън.

Той добави, че 20% от завършващите висшисти в България напускат всяка година и това е голяма загуба за страната. Не се връщат, защото имат повече възможности за работа в чужбина, завърши Томпсън.

Източник: БГНЕС

Коментари