По покана на дядо Сионий сираци почиваха в Троянския манастир, тръгнаха си с нови приятели и много подаръци


DSCN2237По покана на дядо Сионий сираци от видинското Ново село почиваха в Троянския манастир. Те са от Център за настаняване от семеен тип. Децата са на възраст от 8 до 15 годишни, искахме да ги изведем от Ново село, потърсихме разни възможности, но само епископ Сионий ни отговори веднага с покана “Идвайте, ще бъдете мои гости, очаквам ви“, споделиха ръководителите Мая Кирилова и Емилия Борисова. Така те довели децата, но дошли с нагласата, че ще трябва да си готвят, чистят и т.н. С идването били очаровани от гостоприемството на Негово преосвещенство, който се погрижил изцяло за техния комфорт по време на почивката им.

Още в първите дни били посетени от еврокомисаря Кристалина Георгиева, която направила лично дарение за децата. Дядо Сионий от своя страна подарил на всички малчугани обувки, защото имали най-голяма нужда от това в момента. И децата, и техните възпитатели са във възторг от организираната екскурзия, която дядото им подарил – до Етъра в Габрово, после до Дряновския манастир и накрая във Велико Търново.

decata2По покана на главен инспектор Радостина Петкова децата посетиха РУ на МВР – Троян, където от близо се запознаха с работата на полицаите. Те са наблюдавали как полицейско куче открива наркотици, а в демонстрацията по самоотбрана и залавяне на престъпници дори сами се включиха. По време на престоя си в манастира в тържество за всички се превърна и празникът на двете сестри, който имаха рожден ден на близки дати. Всички хлапета се забавляваха със специално поканените аниматори, които се погрижиха за тяхното настроение. Гергана и Сара получиха таблет от Иван Миховски с пожелание да им бъде от ползва в учението, за да успеят. За доброто настроение допринесоха и подаръците и лакомствата за всички деца от техните нови приятели – полицаите от Троян. Народният представител не присъства лично, но изрази желание да гостува скоро в Центъра в Ново село. Той вече се е осведомил, че децата имат нужда от освежителен ремонт, климатици, щори за помещенията, хладилник, компютри и ще се опита да помогне.

Коментари